Forma–1

2024.03.23. 08:11

Verstappen rajtol a melbourne-i pole pozícióból

A háromszoros világbajnok és címvédő Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

MW

Max Verstappen, Red Bull holland címvédője a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság Ausztrál Nagydíjának első szabadedzésén a melbourne-i Albert Park versenypálya garázsában 2024. március 22-én

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: Joel Carrett

A 26 éves holland pilótának ez pályafutása 35. pole pozíciója, s a mostani idényben a harmadik, azaz minden idei időmérőn ő volt a leggyorsabb.

A Ferrari nagyon közel volt ahhoz, hogy megszorongassa Verstappent, végül a vakbélműtétje után visszatérő spanyol Carlos Sainz Jr. a második rajtkockát kaparintotta meg az olasz istálló versenyautójával, míg a harmadik helyről eredetileg a másik Red Bullt vezető mexikói Sergio Pérez indulhatott volna. Utóbbi azonban a versenybírók utólagos vizsgálata alapján feltartotta Nico Hülkenberget, ezért három hellyel hátrébb sorolták, így hatodikként rajtol majd.

A pénteki második, valamint a szombati harmadik szabadedzésen is leggyorsabb Charles Leclerc szintén esélyes volt a pole pozícióra, de a Ferrari monacói versenyzője az utolsó gyors körében hibázott, így végül az ötödik rajtkockát szerezte meg.

A hazai közönség előtt szereplő pilóták közül Oscar Piastri a McLarennel a hatodik rajthelyet csípte el, miközben csapattársa, a brit Lando Norris negyedik lett. A mezőny másik ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo (RB) viszont már az időmérő első körében búcsúzni kényszerült, s csak a 18. pozícióból startolhat.

Nem került be az első tízbe a hétszeres vb-győztes brit Lewis Hamilton (Mercedes), aki a 11. helyről rajtol majd vasárnap.

A mezőny 20 helyett csak 19 tagú, az amerikai Logan Sargeant ugyanis átadta versenyautóját márkatársának, a saját gépét pénteken összetörő thaiföldi Alexander Albonnak, aki a 12. rajtkockát szerezte meg.

Az 58 körös Ausztrál Nagydíj vasárnap – magyar idő szerint – 5 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend:

1. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

2. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

3. sor:
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

4. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Cunoda Juki (japán, RB)

5. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)

6. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)

7. sor:
Valtteri Bottas (finn, Sauber)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

8. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Nico Hülkenberg (német, Haas)

9. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)

10. sor:
Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában