Nagyvilág

2017.02.05. 17:10

Ahol az ördög nem alszik

Brüsszel - A szép, új világ víziója mellett belekönyököl az ember arcába a rideg valóság: fegyveres őrök, katonai járművek. Mindez egy szimpla téli napon Brüsszel belvárosában.

Brüsszel - A szép, új világ víziója mellett belekönyököl az ember arcába a rideg valóság: fegyveres őrök, katonai járművek. Mindez egy szimpla téli napon Brüsszel belvárosában. Nem jár arra potentát, pusztán megköveteli a rendet a kavargó jelen. Sosem lehet tudni, hogy mikor ismétlődik meg a terrortámadás – az ördög nem alszik.

Új migráns-szabályozás

A regionális újságírók látogatásának fő úti célja az Európai Bizottság épülete, a Berlaymont volt, ahol a nemzetközi sajtótájékoztatón Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa kihirdette:

– Olaszországban és Görögországban is herkulesi erőfeszítéseket tettek a menekültválság kezelésére az elmúlt hónapokban. Annak a ténye a bizonyíték erre, hogy ma lezárjuk az ujjlenyomat-felvételek és a bevándorlók nyilvántartásának jogsértési ügyeit. A novemberi rekordhónap után tovább fokozzuk az áthelyezésekre irányuló erőfeszítéseinket. Görögország jelentős előrelépést tett azzal, hogy létrehozta a menedékjogi rendszer megfelelő és olajozott működéséhez elengedhetetlen jogi és intézményi struktúrákat. Az új szabályozás a határt 2017. március 15-e után átlépő migránsokra vonatkozik, ám a kísérő nélkül érkező kiskorúakra és a mozgáskorlátozottakra nem. Ez a lépés még jobban eltántoríthatja az illegális úton érkezőket. A bizottság célul tűzte ki, hogy a tagállamok 2017 szeptemberéig 160 ezer menedékkérőt vegyenek át Görögországtól és Olaszországtól. Eddig 8162 embert helyeztek át másik tagországba.

Törekvés a szervezettségre

Tove Ernst, az Európai Bizottság brüsszeli szóvivő-helyettese közölte: az elmúlt hónapok során rendkívüli módon csökkent az unióba belépni szándékozó bevándorlók száma az előző időszakhoz képest. A bizottság arra törekszik, hogy biztonságos, szervezett módon érkezzenek a migránsok.


Számos vállalásuk van

Az országok és régiók közötti területi egyenlőtlenségek csökkentése fontos cél.

– A célkitűzéseink között kiemelt szerepet kap az oktatás, a foglalkoztatás, a kutatásfejlesztés támogatása, illetve a szén-dioxid kibocsátás csökkenése. Számos vállalásunk van, amit szeretnénk 2020-ig teljesíteni valamennyi uniós tagállamban. Biztosítani kell, hogy a 20–64 évesek körében a foglalkoztatottság aránya elérje a 75 százalékot, a korai iskola elhagyók száma 10 százalék alá csökkenjen, illetve hogy a 30–40 év közötti, uniós lakosok legalább 40 százaléka rendelkezzen felsőfokú végzettséggel – közölte Szilvássy Zsuzsa programmenedzser.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!