Magyarország

2013.01.26. 11:54

LMP-kongresszus - Megkezdődött az LMP kétnapos kongresszusa

Budapest, 2013. január 26., szombat (MTI) - Kevéssel szombat délelőtt háromnegyed tizenegy előtt egy fővárosi, Üllői úti szállodában zárt ajtók mögött kezdődött meg az LMP kétnapos kongresszusa. Az ülés napirendjén egyelőre nem szerepel, de ha a delegáltak egyharmada kérelmezi, akkor a helyszínen felveszik a napirendi pontok közé a Párbeszéd Magyarországért Platform határozati javaslatát, amely azonnali tárgyalásokat kezdeményez az Együtt 2014-gyel.

Budapest, 2013. január 26., szombat (MTI) - Kevéssel szombat délelőtt háromnegyed tizenegy előtt egy fővárosi, Üllői úti szállodában zárt ajtók mögött kezdődött meg az LMP kétnapos kongresszusa. Az ülés napirendjén egyelőre nem szerepel, de ha a delegáltak egyharmada kérelmezi, akkor a helyszínen felveszik a napirendi pontok közé a Párbeszéd Magyarországért Platform határozati javaslatát, amely azonnali tárgyalásokat kezdeményez az Együtt 2014-gyel.A fotocellás ajtó egyelőre bírja a terhelést - jegyezte meg fél tíz körül az egyik LMP-s arra utalva, hogy az ajtószárnyak szinte másodpercenként csúsznak szét, mert a szállóvendégek mellett folyamatosan érkeztek a kongresszus résztvevői és az újságírók.

A regisztrációnál a delegáltak sárga, a többi LMP-s zöld, az újságírók pedig piros karszalagot kaptak. Előbbieknek egy sárga szavazólap is jár, ezzel tudnak majd voksolni a különböző kérdésekről. Ezt a zárt ülés első perceire a vágóképek érdekében a terembe beengedett újságírók is megtekinthették, akiknek a kedvéért felemelték a lapokat. Sőt, hogy jól sikerüljenek a vágóképek, az aktust meg is ismételték.

Előkerült az LMP két korábbi kongresszusáról már ismert peták is, amivel két percnyi felszólalást lehet "vásárolni", de a tulajdonosok akár tovább is adhatják egy nekik szimpatikus párttársuknak, hogy annak ezzel növeljék a beszédidejét. Az eljárást a korábbi kongresszusokon is alkalmazták, a petákot viszont, ami korábban egy lyukas fémkorong volt, most egy szögletes zöld papírlap jelképezi.

A szálloda vendégei derűsnek tetsző csodálkozással nyugtázták a nem mindennapi tömeget. A bejárat két oldalán összetolt regisztrációs asztalok eleve korlátozták a szabad mozgást. Amikor viszont Jávor Benedek novemberben lemondott frakcióvezető - a képviselők közül elsőként - megérkezett, az őt körbevevő újságírók, fotósok és operatőrök okozta forgalmi dugó teljesen lehetetlenné tette a közlekedést a recepción. Ezzel percekre feltartva például egy ritmikus gimnasztika versenyre induló, egyenmelegítős lánycsoportot is.

A tíz óra körül már folyamatosan érkező politikusok abban egyetértettek, hogy vitára számítanak az Együtt 2014-gyel való együttműködés kérdésében, de a véleményük többi része már eltért egymástól.

Jávor Benedek az őt faggató újságíróknak azt felelte, egyelőre vegyék napirendre a Párbeszéd Magyarországért Platform javaslatát, aztán "meglátjuk, mire jutunk". Arra a kérdésre, hogy marad-e a pártban, annyit mondott: "szeretnék".

"Az a becsületes dolog, ha az ember tudomásul veszi, hogy a véleményével kisebbségben maradt, és nem tesz kárt annak a pártnak, amelyiknek köszönheti a parlamenti mandátumát" - ezt már Schiffer András frakcióvezető mondta, arra utalva, hogy a Lehet Más a Politika novemberi kongresszusa elutasította az Együtt 2014-gyel való együttműködést.

Hozzátette: nem számít arra, hogy parlamenti képviselők kilépjenek a frakcióból a kongresszust követően. Az LMP egyetlen tagjának sem érdeke, hogy a párt eltűnjön a parlamentből - jelentette ki. Ez kizárólag "azoknak az érdekcsoportoknak az érdeke, akik 2010-ben kiestek a politikai térből, és úgy gondolják, hogy a visszakapaszkodáshoz az első lépcső az LMP eltakarítása".

Osztolykán Ágnes közölte, reméli, hogy az évekkel ezelőtt elkezdett munka nem válik az egyet nem értés áldozatává. Vágó Gábor úgy fogalmazott: annak van realitása, hogy egyes emberek távozzanak a képviselőcsoportból, de azt nem tudja elképzelni, hogy szétszakadjon a párt, mert mindenki érzi, hogy "több az, ami összeköt, mint ami elválaszt".

Szabó Tímea azt hangsúlyozta: lesznek keményebb pillanatai is a kongresszusnak, bízik abban, hogy mindenki az LMP közös érdekeit tartja szem előtt és azt, hogy "a kormányt le kell váltani".

Az LMP novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amelyik kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezt követően a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

A Jávor Benedek lemondása után frakcióvezetővé választott Schiffer András az MTI-nek január elején azt mondta a stratégia esetleges újranyitásáról, hogy egy magát komolyan vevő politikai alakulat nem váltogathatja kéthavonta a stratégiai irányokat.

Jávor Benedek a héten az ATV-ben viszont azt mondta: nem tartható az az álláspont, hogy pártja egyik ellenzéki erővel sem hajlandó összefogni és ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül induljon a jövő évi választásokon. A politikus szavai szerint el kell gondolkodnia azon, milyen szerepet tud vállalni egy olyan pártban, amely nem kíván a 2014-es kormányváltásban aktívan részt venni.

Karácsony Gergely az MTI-nek azt mondta: az LMP nem maradhat ki a kormányváltásban érdekelt politikai szereplők közül, mert akkor megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy egy közpolitikai fordulat során képviselje az általa fontosnak tartott szempontokat.

A frakcióvezető-helyettes véleménye szerint a Párbeszéd Magyarországért Platform által benyújtott javaslat azt szolgálja, hogy az LMP hatékony résztvevőjévé váljon egy "a 2010 előtti politikai hibák kiküszöbölését is tartalmazó" kormányváltásnak.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!