SZON - PR cikk

2012.10.27. 16:50

Öt fontos tanács használtautó vásárláshoz

A használtautó piacon érdemes körültekintően válogatni, hiszen továbbra is gyakoriak a visszaélések, és azok az ajánlatok, amelyek nem teljesen fedik a valóságot. Szakértői tanácsainkkal segítünk gyors, megfontolt és jó döntést hozni.

A használtautó piacon érdemes körültekintően válogatni, hiszen továbbra is gyakoriak a visszaélések, és azok az ajánlatok, amelyek nem teljesen fedik a valóságot. Szakértői tanácsainkkal segítünk gyors, megfontolt és jó döntést hozni.A jól hangzó kilométeradatok és a gyártási év mellett nem árt, ha tüzetesebben is megvizsgáljuk a megvásárolni kívánt gépjárművet. Érdemes az alábbi 5 pontból álló lista figyelembe vételével választani.

1. Jelöljük meg a célt!

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk, milyen célra szeretnénk használni a gépkocsit. Rendszeresen autóznánk hosszú távokra, családi kirándulásokat tervezünk, vagy csak a munkahelyükre szeretnénk járni vele? Gondoljuk át azt is, hogy városban, autópályán vagy földutakon használjuk majd leginkább. Mindezek összeírása után már jobban meg tudjuk fogalmazni, hogy milyen az ideális autó számunkra, és jelentősen csökken az esélye annak, hogy elcsábulunk egy szép, de céljainknak nem megfelelő gépjármű láttán. –

A felhasználás célja mellett a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségeket is vizsgáljuk meg, hiszen elképzelhető, hogy minimális hitelfelvétellel, sokkal jobb állapotú gépkocsit tudunk vásárolni - mondja Csősz Viktor a nyíregyházi Platán Autóház Weltauto szakértője. – A márkakereskedések szakértői segítséget nyújtanak a megfelelő gépjármű kiválasztásnál, a hitelügyintézésnél valamint a kötelező felelősségbiztosítás és a casco biztosítások tekintetében is kedvező lehetőségeket kínálnak, hiszen több biztosító ajánlatát közvetítik.

 

2. Külső szemle és a motortér átvizsgálása

A kiválasztott autót mindig természetes fényben és tiszta állapotban nézzük meg, mert csak így tudjuk felderíteni az esetleges karosszéria és fényezési hibákat. Ellenőrizzük a karosszéria elemek találkozását, figyeljünk a hézagokra, lemezhullámokra. - Érdemes festékvastagság mérővel is megvizsgálni a korábbi töréskárok nyomait. Nézzünk be a motortérbe, vizsgáljuk meg a hűtő- és víztartályokat, valamint az esetleges sérüléseket, repedéseket – javasolja a szakértő. Ugyanakkor vegyük figyelembe a gépkocsi életkorát, a futott kilométereket és legyenek reálisak az igényeink ár-érték arány tekintetében is. Régi típusú használt autók esetében szinte lehetetlen, hogy sérülésmentes járművet találunk. Éppen ezért inkább a sérülések elhelyezkedésére, nagyságára, valamint a javítások szakszerűségére fókuszáljuk.

3. Nézzünk be az utastérbe kicsit más szemmel is!

Vegyük észre az árulkodó jeleket és ne tévesszen meg bennünket a felületes tisztaság. Ha kilométeróra visszatekerésre gyanakszunk, akkor figyeljünk a pedálkopásra, az ülések, a váltó és a kormány állapotára. Gyanús lehet, ha ezek nagyon újszerűek, vagy láthatóan cserélve voltak. A beázások nyomaira, az ülések állapotára, a hiányos, repedt elemekre is figyeljünk, és próbáljunk ki minden eszközt a kocsiban (ablakemelő, ablaktörlő, tükörállítás, rádió, stb.).

4. Ellenőrizzük a papírokat és próbáljuk ki az autót!

Nézzük át az autó papírjait, és kérjük el a szervizkönyvet. Amennyiben a tulajdonos nem rendelkezik szakszerűen vezetett szervizkönyvvel, akkor próbáljuk meg bekérni a javításokat igazoló dokumentumokat, számlákat, amelyek alapján a korábbi javítások visszaellenőrizhetők. A kiválasztott autót mindenképpen vigyük el egy próbakörre, amelynek során ellenőrizzük a kormány, a fék, a váltó működését, és figyeljünk az esetleges zajokra, zörejekre. - Ajánlott felhívni a szervizdokumentumok kiállítóját, a korábbi szervizelést végző műhely képviselőjét az adatok egyeztetése miatt – tanácsolja Csősz Viktor, a Weltauto szakértője. – Ha tehetjük, inkább magas magasabb futásteljesítményű, de vezetett szervizkönyvvel rendelkező autót válasszunk, a kevesebb kilométert futott, igazolatlan előéletű társával szemben.

 

5. Kérjük szakember segítségét!

Az adás-vétel lebonyolítása előtt, az eladóval közösen vigyük el az autót egy márkaszervizbe, ahol a szakértői átvizsgálás során teljes pontossággal felmérhető az autó állapota, lekérhető az előélete. - A szakszerviz nyilvántartása alapján fény derülhet a korábbi javításokra, a kilométeróra korábban rögzített adataira és a gépkocsi computere által tárolt hibákra. De a legjobb, ha eleve olyan kereskedésből választunk autót, ahol eladás előtt a gépjárműveket átvizsgálják, a szükséges javításokat elvégzik, és az eladott autókra garanciát vállalnak – mondja Csősz Viktor.

 

Az Ön Weltauto márkakereskedése:

 

Platán Autóház Kft.

4400 Nyíregyháza,

Rákóczi u. 60.

www.platanautohaz.hu

www.mindenunkazauto.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában