Helyi közélet

2016.11.11. 10:34

Csak papíron léteznek a kötelező védőoltások?

Nyíregyháza - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint vannak olyan házi gyermekorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező oltást a gyerekeknek, de aláírják az oltási könyvet.

Nyíregyháza - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint vannak olyan házi gyermekorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező oltást a gyerekeknek, de aláírják az oltási könyvet.

A bejelentés megdöbbentette dr. Dicső Ferencet, a Jósa András Oktatókórház Gyermek­osztályának vezető főorvosát, aki a megyei védőoltási szaktanácsadó is.

Elhanyagolható kockázat

– A vakcinával kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek, a szövődmények jelenthetnek – hangsúlyozta. – A betegség súlyosságától függően a gyerekek kórházi ellátást is igényelhetnek, a gyógyulást követően maradandó egészségkárosodás fordulhat elő, és egyes esetekben akár halállal is végződhet a fertőzés – magyarázta Dicső Ferenc, hogy mi a tétje a kötelezettség alóli kibújásnak.

– Az életkorhoz kötött kötelező és kampányoltások – ez utóbbiak az alapvédettséget megerősítő vakcinák – hazai rendszerének segítségével számos, akár halálos, illetve súlyos szövődménnyel járó betegséget sikerül megelőzni, gyakorlatilag teljesen száműzni hazánk területéről.

A főorvos és szaktanácsadó azt mondta, Magyarországon magas, 98 százalékos az átoltottság, s ebben fontos szerepe van a házi- és iskolaorvosnak, védőnőnek, az oltási kiskönyvben pedig minden esetben rögzíteni kell a vakcina gyári számát, az oltó orvos nevét, hiszen védőoltást csak orvos adhat be.

– A megyében évente 3–4 olyan családdal találkozunk, akik ellenzik a védőoltást, de a velük folytatott beszélgetést követően szinte kivétel nélkül belátják, azzal tesznek jót a gyermeküknek, ha beadatják az oltást, amit egyébként rendelet is előír – említette a főorvos. – Vannak speciális esetek, amikor a gyermek veleszületett, szerzett betegsége, vagy az immunrendszerét gyengítő gyógyszerek szedése miatt el kell halasztani az oltás időpontját, de ezt szigorú ellen­őrzés és dokumentáció előzi meg, ezeket az eseteket is mi vizsgáljuk – tette hozzá.

Dicső Ferenc nem emlékszik a megyében olyan esetre, amikor az oltás okozott volna komoly szövődményt vagy egészségkárosodást, azt viszont látta, milyen kritikus állapotban került be hozzájuk az a kárpátaljai kisgyermek, akinek a szervezete nem tudott a diftéria, azaz torokgyík ellen védekezni, mert a határon túl nem oltották be a kicsiket. Gyermekorvosként az ajánlott védőoltások közül a ROTA-vírus, a bárányhimlő, a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni vakcinákat emelte ki, hiszen ezek nagyon súlyos szövődményekkel járhatnak.

Nem kérdés

A kötelező védőoltások beadatása sohasem volt kérdés a Pálóczi családban. – Ez a lányunk és a közösség érdekének szem előtt tartásával született döntés – válaszolta érdeklődésünkre az ötéves Emese édesapja, Ádám.

– Az ajánlott oltások esetében mérlegelni szoktuk a fertőzés kockázatát, következményét, és sajnos a vakcina ára is a szempontok között van. Legutóbb a meningicoccus elleni oltást ajánlotta a gyerekorvos, és úgy döntöttünk, hogy beadatjuk, hiszen egy óvodást nehéz lenne megvédeni egy cseppfertőzéssel terjedő betegségtől, ha megjelenne a közösségben – jegyezte meg a nyíregyházi családapa.

KM-BM, HP


Oltási időpontok

Életkorhoz kötött kötelező oltások

0–6 hetes korban – BCG

2–4 hónapos korban – DTPa + IPV + Hib

15 hónapos korban – MMR

18 hónapos korban – DTPa + IPV + Hib

6 éves korban – DTPa + IPV

Kampányoltások

11 éves korban, 6. osztályban – DT

11 éves korban, 6. osztályban – MMR revakcináció

14 éves korban, 8. osztályban – Hepatitis B

Önkéntesen kérhető védőoltások

Bárányhimlő, Haemophilus baktérium okozta agyhártyagyulladás, Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás, fertőző májgyulladás (hepatitis B) ellen.

BCG: Bacillus Calmette-Guerin, azaz tuberkulózis

DTPa: diftéria, azaz torokgyík – tetanusz, azaz merevgörcs – pertusszisz, azaz szamárköhögés

IPV: inaktivált poliovírus, azaz gyermekbénulás

Hib: Haemophilus influenzae b okozta agyhártyagyulladás

MMR: morbilli, azaz kanyaró – mumpsz – rubeola, azaz rózsahimlő

DT: diftéria, azaz torokgyík – tetanusz, azaz merevgörcs (emlékeztető oltás)


Etikai vétséget követ el

– Valótlan adatok közlése nem szolgálja a beteg érdekét, ezért az az orvos, aki ilyet tesz, etikai vétséget követ el – jelentette ki határozottan dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos alelnöke kifejtette: bejelentésre a MOK az etikai eljárást folytatja le, azonban ha az oltási kiskönyvben hamis adatok szerepelnek, akkor felmerülhet akár a közokirat-hamisítás gyanúja is, ennek kivizsgálása és szankcionálása már a hatóságok feladata. Súlyos esetben a MOK Etikai Bizottsága dönthet úgy, hogy a vétkes orvost kizárja a kamarából, ez pedig azt is jelenti, hogy a hivatását tovább nem gyakorolhatja – mondta az alelnök a lehetséges következményekről. A nyíregyházi főorvos megemlítette: a megyében ilyen esetről nincs tudomásuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában