Visszatekintő – Amiben legyőztük Kínát és Mexikót

Udo Bosler
Udo Bosler - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza, Nyírbátor – Több mint négyszáz emberrel osztozik az elért eredményekben a búcsúzó igazgató, Udo Bosler.

Öt év után tért vissza augusztusban Németországba a nyírbátori Diehl Aircabin Kft. ügyvezető igazgatója, Udo Bosler. Ő irányította a gyár építését és a termelést, de most új feladattal bízták meg az anyavállalatnál. Küldetése előtt mit tudott rólunk, magyarokról? Semmiféle ellenérzése sem volt az egykori vasfüggöny túloldalára jönni?

UDO BOSLER: A magyarokról Németországban pozitív kép él, s nem csak a német újraegyesítésben játszott szerepükért. Már korábban kivívták a tekintélyt azzal, hogy a volt szocialista blokkon belül sikerült elérniük egyfajta önállóságot. Ez a mentalitás személy szerint nekem nagyon tetszik, vagyis az, hogy valaki nem feltétlenül akar alkalmazkodni minden helyzetben, hanem van saját véleménye. Az elmúlt öt évben sokat foglalkoztam a magyar történelemmel is, és tanulságos volt látnom, hogy a magyarok az elmúlt évszázadokban nem mindig voltak urai a saját hazájuknak. Ezért meg tudom érteni, hogy az 1990-ben megszerzett önrendelkezési jogot miért féltik, őrzik annyira. Ezt tiszteletben kell tartania mindenkinek.

Öt év után milyen érzésekkel csomagol s költözik haza?

UDO BOSLER: Szeretném kicsit korrigálni: én nem megyek haza, csak egyik otthonomból megyek át a másikba. A nehéz, de szép küldetés mellett én otthonra is leltem Magyarországon, Nyírbátorban, és ráadásul külön ajándéka a sorsnak, hogy az élettársamat is itt találtam meg. Most egy új otthont kell majd felépítenünk Németországban.

Kicsit magyarrá is vált: talált-e kedvenc ételt, nézte-e a foci-Eb-t olyan szemmel, hogy már a magyaroknak is szurkolt?

UDO BOSLER: Nagy tisztelője vagyok a tradicionális magyar ételeknek és italoknak is, sőt: a hungarikum, a pálinka főzésében magam is szerencsét próbáltam, saját készítésű párlattal leptem meg magamat és barátaimat. Természetesen a foci-Eb-t is néztem a párommal együtt, nagyobb közösségben, és óriási öröm volt átélnem, hogy tudnak szurkolni csapatuknak a magyarok. Elismeréssel adóztam a magyar válogatott nagyszerű szereplésének.

Elrepült öt év: gyárat épített, amit átad utódjának. Mit lehet róla tudni, és mit fog mondani neki?

UDO BOSLER: Hangsúlyozom: a gyárat nem én építettem, hanem minden egyes ember, aki itt feladatot vállalt, tehát egy négyszáznál is több emberből álló csapat. A posztot Chris Utz veszi át, Laupheim­ből jön, kiváló szakmai és vezetői kvalitásokkal rendelkezik. Egy fontos tanácsot mindenképpen adok neki, amit magam is megtanultam az elmúlt öt esztendőben: hallgasson a dolgozóira. A cég jövőjét illetően nincsenek aggályaim, félelmeim: a légiipari termelés az elmúlt 20 évben folyamatosan növekedett, és Nyírbátorban adottak a feltételek a további bővítésre és fejlesztésre.

KM – NYZSNyírbátor.
SZON.HU


hirdetés