Nyíregyháza hírei

2011.03.28. 18:32

Jelige: családi fészek áron alul eladó

<p>Nyíregyháza – Öt évvel ezelőtt Fészekrakó hitelt vettünk fel a párommal. Született két gyönyörű gyermekünk. Az élet nem volt kegyes hozzánk, egyedül maradtam a kicsikkel.</p>

A svájci frankban felvett hitel törlesztése ma már havi 104 ezer forint, amit képtelen vagyok egyedül kigazdálkodni. Arra gondoltam, hogy eladom a lakást, kifizetem a hitelt és egy másik, kedvezőbb hitel felvételével új életet kezdünk a lányokkal. Megdöbbentem amikor kiderült, a bank 11 és fél milliót kér, a lakást viszont 8 millió forintnál többért lehetetlen eladni. Ha eladom, a nyakamon marad 3 milló forint hitel, ezért másikat egy bank sem ad. Ha maradunk, akkor pedig az árverezés réme fenyeget minket. Ezt nevezik a kilátástalan helyzet csúcsának – panaszolta a 28 éves Gabi, aki bízik benne, hogy az önhibájából nehéz helyzetbe került devizahitelesek megmentése, segtése érdekében tesznek érdemi lépéseket.

Megsegítő program

Április végére tető alá hozhatja a kormány és a bankszövetség a bajba jutott adósokat megsegítő programot.  Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja szerint a bajba jutott adósok problémáját elsősorban egymás közt kell megoldaniuk a bankoknak és az ügyfeleknek, az államnak ehhez a kereteket kell megteremtenie. A szakember úgy véli, a fizetésképtelen adósok legnagyobb része nincs kilátástalan helyzetben, ha jó áron el tudja adni a lakását, vissza tudja fizetni a tartozását, és egy olcsóbb lakásba költözhet. Ehhez azonban az kell, hogy ezek az adósok valóban jó áron adhassanak túl az ingatlanokon.

Amennyiben az állam öt évre két-három százalékos kamattámogatást adna azokra a hitelekre, amelyekből a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait veszik meg a magánszemélyek, könnyebben és jobb áron találhatnának gazdára ezek a lakások.

Nem adhatóak el jó áron

Gyuris Dániel azt mondta: olyan megoldás szerepel a kormány és a bankok közötti tárgyalásokban, amely akkor könnyítené meg a devizahitelesek dolgát, ha a svájci frank jelentősen elmozdulna az átlagos árfolyamtól. Amint az ingadozás elér egy határt, az adós törlesztőrészlete nem követi tovább az árfolyamot, hanem egy előre meghatározott felső határérték alapján számítják ki a bankok. Ebben az esetben az ügyfél számláján tartozás keletkezik, hiszen kevesebbet fizetett, mint a valós árfolyamból következett volna, ám ez az adósság szerencsés esetben akár magától el is párologhat.

A tartozás azokban a hónapokban kophat el, amikor a forint különlegesen erős a frankkal szemben. Ilyenkor ugyanis szintén egy alsó határig követi a törlesztőrészlet az erősödést, egy bizonyos pontnál lejjebb azonban nem mehet. Mivel ezekben a hónapokban valamivel többet fizet az adós, mint amennyit kellene, ez a többlet csökkenti a gyenge forint miatt felgyűlt tartozást.

– A lakások ma nem adhatóak el jó áron, a hitelesek nem kapnak annyit az ingatlanukért, ami fedezi a kifizetendő hitel összegét, azaz hiteltartozással és lakás nélkül maradnak – véli Bornemisza Andrea közgazdász. Az öt évre adható kamattámogatás jó lépés, de minden bizonnyal nem élénkíti fel annyira a piacot ami valós értékre emeli az ingatlanárakat, ráadásul a költségvetésben ilyen tétel nem szerepel. Kérdés: miből fogja a kamattámogatást finanszírozni az állam? Általános tapasztalat, hogy a bankok nem érvényesítik a hitelesek javára a forint erősödését, így az árfolyamváltozás nem egyenlítheti ki a különbségeket.

Hatalmas kínálat, alacsony árak

Hatalmas kínálat és alacsony árak jellemzik megyénk ingatlanpiacát a gazdasági válság begyűrűzése óta. A forint gyengülése miatt a legkiszolgáltatottabb helyzetben a devizahitelesek vannak. Nagyon sok családnak az utolsó lehetősége a családi fészek áron aluli értékesítése – mondta Bukovicsné Éva a nyíregyházi 4B Ingatlaniroda vezetője.

– Nagyon sokat javítana a helyzeten, ha a Kormány minél hamarabb kézzelfogható segítséget nyújtana a devizahiteleseknek. Megoldást jelentene például, ha a felvételkori árfolyamon törleszthetnék a hiteleket az adósok. Ez lendíthetne az ingatlanpiacon is, hiszen a nyomott árak kihatással vannak a hitelmentes ingatlanok árára is - vélekedett a szakértő.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!