Nyíregyháza hírei

2012.11.22. 15:12

A tömbkórház milliárdjai

Nyíregyháza - Összesen 14,4 milliárd forintból, az eredeti tartalommal 2014-re megépül a 27 ezer négyzetméteres komplexum.

Nyíregyháza - Összesen 14,4 milliárd forintból, az eredeti tartalommal 2014-re megépül a 27 ezer négyzetméteres komplexum.– A kormány döntése értelmében a Jósa András Oktatókórház Pólus-projektje 2,1 milliárd forintos plusztámogatást kapott, így 2014-re az eredeti tervek szerinti tartalommal épülhet meg a három épületből álló, összesen 27 ezer négyzetméteres tömbkórház – jelentett be csütörtöki sajtótájékoztatóján Mangol Csilla. A kórházat működtető megyei Egészségügyi Holding vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy az általános forgalmi adó kulcs többszöri emelése, valamint az árfolyam kedvezőtlen változási miatt a beruházás költségvetési reálértéke lecsökkent, ezért jelentős összegű korrekcióra volt szükség. A plusztámogatás nélkül kényszermegoldásokat kellett volna hozni.

A vezérigazgató elmondta azt is: az immár 14,4 milliárd forint összértékű tömbkórház beruházáshoz szervesen kapcsolódik a mintegy 700 millió forintból megépülő új Sürgősségi Betegellátó Centrum, ugyanis a gyermekgyógyászati tömb tetején alakítják ki azt a helikopter-leszállópályát, ami a sürgősségi ellátáshoz szükséges. A holding másik tagkórházában, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdőben pedig a finiséhez érkezett az 530 millió forintból megvalósuló fehérgyarmati Sürgősségi Osztály komplex fejlesztése.

Kórházak: építkezés itt is, ott is

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két kórházában több mint 15,5 milliárd forintos fejlesztés fejeződik be két év alatt.

– Az elmúlt egy évben sokszor úgy tűnhetett, hogy a Jósa András Oktatókórház Pólus-programja áll, azonban a háttérben nagyon komoly adminisztratív és lobbimunka folyt annak érdekében, hogy az eredeti tartalommal épülhessen meg a 27 ezer négyzetméteres, 3 épületből álló tömbkórház – fogalmazott csütörtökön Mangol Csilla, a kórházat működtető megyei Egészségügyi Holding vezérigazgatója. – Az eredmény sem maradt el, hiszen a kormány múlt heti döntésével 2 milliárd 135 millió forint pluszforrást biztosít a beruházáshoz (a 2009-ben meghatározott eredeti összeg, 12,3 milliárd forint, nem fedezte a tervekben szereplő fejlesztés költségeit), és a tervek szerint 2014 tavaszán már átadási ünnepséget tartunk a kórházban, a teljes program az év második felére fejeződik be – folytatta a vezérigazgató. Az immár 14,4 milliárd forintos projekthez szervesen kapcsolódik az új Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) építése, melynek összköltsége 690 millió forint. Fehérgyarmaton pedig az utolsó fázisához érkezett a 530 millió forintos beruházás, itt egy 16 ágyas Sürgősségi Osztály épül. A holding tagkórházaiban több mint 15,5 milliárd értékű fejlesztés fejeződik be az elkövetkező két évben. Mangol Csilla szerint az egészségügyi szektorban a fejlesztésekhez nagyon fontosak az uniós pályázati források, így van lehetőség a betegellátás minőségének és munkakörülményeknek a javítására.

– A megítélt plusztámogatással valóban a 21. századi követelményeknek megfelelő gyógyintézetet tudjuk megépíteni. Először az Onko-hematológiai Centrumot alakítjuk ki, ahol a legmodernebb diagnosztikai és gyógyító berendezéseket használhatják majd a daganatos betegek kezeléséhez – mondta részletekről Adorján Gusztáv, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház ügyvezető igazgatója. Másodikként a Gyermekgyógyászati Központot készül el és ezzel párhuzamosan megépül az új Sürgősségi Betegellátó Központ. Erre azért van szükség, mert gyermekgyógyászat épületének tetején lesz a mentőhelikopter-leszállópálya, ami a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódik. A Gyermekgyógyászati Központban minden egy helyen lesz a 14 éven aluli kisbetegek gyógyításához, valamint folyosó köti majd össze a központot a szülészettel. Harmadikként a 2008-ban átadott térségi diagnosztikai és szűrőközponthoz kapcsolódóan rizikó állapotú betegek ellátást végző társszakmák központja épül fel, itt gasztroenterológiai, angiológiai, nefrológiai, hypertonológiai részleget, illetve a belgyógyászati és a fertőzőosztályt hoznak létre, s ezzel 2014. második felében befejeződik a Pólus-program.

– A tömbkórházban mintegy 3 milliárd, az új SBC-n pedig mintegy 70 millió forint fordítható gép és műszerbeszerzésre – számszerűsített az ügyvezető igazgató s megjegyezte: a 27 ezer négyzetméternyi épületegyüttesnek és a több mint 1400 négyzetméteres sürgősségi centrumnak úgy kell megépülnie és az osztályok költözését úgy kell lebonyolítani, hogy közben a betegek ellátása zavartalan legyen.

A célegyenesre fordultak

Lőrinczi János, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő ügyvezető igazgatójának tájékoztatójából kiderült: a fehérgyarmati gyógyintézetben szintén a sürgősségi osztályt fejlesztik, amelyre 531 millió forintot költenek. A 16 ágyas sürgősségi centrum épülete már elkészült, túl vannak a műszaki átadáson, jelenleg a berendezését és az orvosi műszerpark beszerzését, beüzemelését végzik. A modern eszközökkel — 131 millió forintot fordíthatnak erre – felszerelt, 24 órás fogadóképességű gyógyító központ a szatmár-beregi térség csaknem 80 ezer lakosának nyújt  orvosi segítséget 2013 tavaszától.

Újabb fejlesztések

Kun József, a tömbkórház projektmenedzsere elmondta: pályázati támogatással, mintegy 400 millió forintból új rehabilitációs egységgel bővül a Jósa András Oktatókórház, valamint szintén ekkora összegből a Nagyvárad utcai részen egy Parkolóház építésével oldják meg a jelenlegi közlekedési és parkolási gondokat. Ezzel lesz teljes a nyíregyházi gyógyintézmény fejlesztése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!