Nyíregyháza hírei

2012.11.15. 08:32

Aki itt tanul, külföldön is munkát vállalhat, aki nem tanul, elbukhatja a legjobb ajánlatokat

Nyíregyháza - Speciális módszert alkalmaz egy nyelvoktató vállalkozás Nyíregyháza közelében. Egy általuk felkészített ügyvéd külföldi nyaralása során állásajánlatot kapott, egy buszsofőrt is felkészítettek, ő állást kapott, most egy volt munkatársa is jelentkezett az oktatásra.

Nyíregyháza - Speciális módszert alkalmaz egy nyelvoktató vállalkozás Nyíregyháza közelében. Egy általuk felkészített ügyvéd külföldi nyaralása során állásajánlatot kapott, egy buszsofőrt is felkészítettek, ő állást kapott, most egy volt munkatársa is jelentkezett az oktatásra.Nagyjából félúton állunk meg Nyíregyháza és Nyírszőlős között, itt fogadnak egy speciális nyelvtanítási módszert alkalmazó cég oktatói. Antal Ágnes miután bemutatta kollégáit, akikkel együtt angol, német, orosz, olasz nyelvet tanítanak, elmondta miért gondolta azt, hogy más módon kell hatékonyabbá tenni a nyelvoktatást.

Előzetesen azt lehet tudni az itt folyó munka minőségéről, hogy dr. Szentmártoni Gál Attila korábban Nyíregyházán és Budapesten sikeresen praktizáló ügyvéd az itt szerzett szakmai angol tudása miatt nyáron állás ajánlatot kapott Máltáról, majd mire ez létrejött volna, újabb ajánlattal bombázták, és most Sanghaiban képvisel egy konzervipari céget. A bevezetőben már említett buszsofőr ugyancsak megállta a helyét. Sajnálatos ellenpélda is akad, egy szakmailag magasan képzett informatikust igazi világcég alkalmazott volna, ám amikor az angoltudást tesztelték, nem kapta meg az állást. Talán neki is Antal Ágnesnél kellett volna felkészülni.

- Az itt végzettek között volt, akit repülő pilótának alkalmaztak, de volt, hogy nyári munka, vagy turisztikai céljából adtak görög tudást a jelentkezőnek. Nyírszőlős és Kótaj térségéből 17 építőmunkásnak sikerült állást találni Írországban. Orvosok és egészségügyi szakemberek számára adtunk felkészítést szakmai prezentációkban segítettünk.

Még egy különlegességet tudtunk meg Ágnestől - aki jogi egyetemre jár - többen fordultak hozzájuk, mert külföldön nem úgy alakultak a dolgaik, mint ahogy tervezték, pontosabban az idegen nyelven készült munkaszerződés, a kinti jogi környezet ismeretének hiánya nyomán simán átverték a magyar munkavállalót. Egy Írországban dolgozó kamion sofőrt majdnem köztörvényes ügybe keverte főnöke, az éber sofőr hazajött, feljelentést tett, most pedig Antal Ágnesék segítik a jogi eljárásban. Jelentkezett náluk Sz. József is, akit pár napja közreadott cikkünkben mutattunk be, ő egyike a Németországban átvert építőmunkásoknak. Német és angol nyelvű hatóságokkal folytatnak levelezést, a kinti eljárások ismerete alapján.

Nyelvtudás nélkül nincs fejlődés

- Ez nagyon fontos, - kezdi bevezetésül Ágnes - ugyanis ha valaki nem tudja, hogyan kell külföldön munkát keresni, akkor becsaphatják. Tudni kell, melyik országban milyen előírások vannak, ezek hiányában nem csak elvész a nehéz munkával megkeresett pénz, de bizonyos esetekben hosszú évekre kitilthatják az országból a feketemunkást. Mi itt ezekre is felkészítjük a tanulókat. Azokat a kérdéseket gyakoroljuk, amiket fel fognak nekik tenni, és lehet, hogy csak annyin múlik, ki nyeri el az állást, hogy ki tudott ezekre válaszolni. Sokan jönnek rá, hogy nyelvtudás nélkül nem tudnak továbbfejlődni. Angol német, orosz nyelven adunk oktatást. Ezek szintje igény szerint eltérő lehet, van, aki egy nyári út miatt jön el tavasszal, és szerez alapokat, ha tetszik később magasabb szinten folytatja, de mint említettük a legmagasabb szakmai szinten is tudunk speciális szókincsre épülő tudást adni. Szándékunkban áll csereüdülésekkel tanulókat külföldre vinni, ahol saját nyelvi környezetben gyakorolhatnak, ami az élő beszéd sajátosságait csiszolja.

Antal Ágnes azért indította el a megszokottól eltérő nyelviskoláját, mert korábban vizsgáztató nyelvtanárként megtapasztalta, hogy sokan azért buknak el, mert nem a diák számára alkalmas képzést kapják, hanem egységesen ugyanazt. De két diák sem egyforma képességű, ezért aztán a képzés sem lehet egyformán hatékony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!