Nyíregyháza hírei

2012.12.13. 13:27

Közrend, közlekedés, bűnmegelőzés

Nyíregyháza - Az év végéhez közeledve az ajándékvásárlások kapcsán nagyobb a lakosság mozgása, a bevásárlók a szomszéd országokba is átutaznak, így indokolt, hogy összehangoljuk tevékenységünket ezeken a területeken – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Tarcsa Csaba r. ezredes az MFRK vezetője.

Nyíregyháza - Az év végéhez közeledve az ajándékvásárlások kapcsán nagyobb a lakosság mozgása, a bevásárlók a szomszéd országokba is átutaznak, így indokolt, hogy összehangoljuk tevékenységünket ezeken a területeken – kezdte sajtótájékoztatóját dr. Tarcsa Csaba r. ezredes az MFRK vezetője.– A közrend, közlekedés, és bűnmegelőzés szakembereit állítják nagyobb kihívás elé, ezért készülünk fel megelőző jelleggel az érintett területeken a román kollégákkal közösen a feladatok végrehajtására. A nyitott határok kapcsán cáfolni kell azt a hiedelmet, miszerint a bűnözők járnak át a szomszéd országokba, nem jellemző az ilyen jellegű tevékenység. A szilveszter kapcsán garázdaságok fordulhatnak elő, itt inkább a baráti társaságok tehetnek azért, hogy egymást fékezzék, ha valakinek túl jó a kedve.

A vendégek részéről Dr. Talos Constantin Ioan r. ezredes Románia, Szatmár- megyei Rendőr- főkapitányság vezetője mondta el: Fontosnak tartjuk, hogy a két szomszéd ország állampolgárai, amikor átutaznak egymáshoz biztonságban legyenek, és ebből ne keletkezzen rendőrségi ügy egyik országban sem.

Botos László r. alezredes az MRFK Közlekedésrendészeti osztály vezetője az év végi közlekedés kihívásait elemezve érdekes információt mondott el. Talán az év végének is betudhatóan figyelmetlenebbek lehetünk fáradékonyabbak vagyunk, az ajándékok beszerezése kapcsán türelmetlenebbek lehetünk, ami önmagában is baleseti ok lehet. A figyelmetlenség mint baleseti ok 2012-ben megelőzte a gyorshajtást és az elsőbbség meg nem adását mint okot, ez a személyi sérüléses balesetek 24 százalékában volt kiváltó ok. A hóesést követően megnő az anyagi káros balesetek száma, de ez inkább annak tudható be, hogy lassabban haladnak az autók, így kevesebb a személyi sérülés ugyanakkor a síkos utakon nagyobb követési távolság, és kisebb haladási sebesség esetén lehet elkerülni a karambolt. Kerékpárosok és gyalogosok esetében fokozottan érvényes a látni és látszani elv, ugyanis szinte minden ilyen gázolás esetében felmerült a láthatósági mellény viselésének elmaradása.

Farkasné Nagy Erika r. alezredes az MRFK Bűnmegelőzési osztály osztályvezető-helyettese azokról a praktikákról beszélt, amivel megelőzhetjük, hogy zsebesek áldozatává váljunk, vagy lakásbetörés elszenvedői. Fontos az önvédelem, a pénztárcát tartsuk a táskában, a pénzünket tanácsos több részre bontva külön tartani, a táskát szorosan testhez fogva tartsuk, ha elutaznánk, gondoskodjunk róla, hogy a hó el legyen söpörve, a postaláda kiürítve, a lámpákat felkapcsolva jelezzük a házban a mozgást, így a betörők nem tudhatják mikor vagyunk távol. Az MRFK évek óta bűnmegelőző kisfilmekkel segíti azokat, akik a biztonságot nem csak a rendőrökre hagyják, hanem maguk is tesznek érte.

Dr. Tisza Miklós elmondta: – Közel tíz éve van rá mód, hogy konténer üzletekből december 28 és 31 között engedélyezett pirotechnikai eszközöket vehessünk, és azokat felhasználjuk. Fontos tudni, hogy a törvény a meghatározott kategóriájú pirotechnikai eszközök birtoklását is tiltja január 3-dikán túl, a fel nem használt eszközöket vissza kell vinni a vásárlás helyére, és leadni. Ezek az eszközök később veszélyessé válhatnak, nem véletlenül rendelkezik róluk a törvény. Nem hivatalos forrásból önmagunk és mások személyi biztonsága védelmében ne vegyünk pirotechnikai eszközöket! Petárda tartása felhasználása 2005 óta tilos a jelzett időszaktól függetlenül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!