Nyíregyháza hírei

2012.12.13. 12:36

Ünnepi közgyűlést tartott az önkormányzat

Nyíregyháza - A Helyőrségi Művelődési Otthon is az önkormányzat tulajdonába kerülhet.

Nyíregyháza - A Helyőrségi Művelődési Otthon is az önkormányzat tulajdonába kerülhet.Kállay Miklós emléktáblájának elhelyezése után az emlékezők a Városházára siettek, ahol egy ünnepi közgyűlés keretében az önkormányzati képviselők elfogadták Kállay Miklós egykori miniszterelnök emlékének megörökítéséréről szóló előterjesztést.

Az ünnepi közgyűlésen a honvédelmi miniszter elmondta: az a nemes ember, aki szolgálni is tud. – Kállay Miklós egy ilyen ember volt, akkor is sziklaszilárdan állt a kormányrúdnál, amikor két világbirodalom szorításába került Magyarország. Kállay Miklós elítélte a nácizmust és a nyilasokat, továbbá megtiltotta azt, hogy a zsidóknak sárga csillagot kelljen viselniük. Jóban és balsorsban is egy dolog érdekelte csak, a hazája – fogalmazott a miniszter.

Emlékeznünk kell

A Kállay-család nevében az egykori miniszterelnök unokája, Kállay Kristóf emlékezett. – Köszönöm a közgyűlésnek, hogy méltó helyre kerülhet a nagyapám és az egész család emlékének szentelt gyűjtemény, amelyre egyébként a Nemzeti Múzeum is ácsingózik. A régi korok nagy alakjaira emlékeznünk kell, erőt kell meríteni a munkájukból – tette hozzá a jelenleg a Nyírvíz Palotában megtekinthető Kállay Gyűjtemény egyik alapítója.

Ezután dr. Hende Csaba miniszter és dr. Kovács Ferenc aláírta azt a megállapodást, mely a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága közötti együttműködésről szólt. Ez többek közt tartalmazza azt is, hogy az eddig állami tulajdonban lévő Helyőrségi Művelődési Otthon hamarosan önkormányzati kézbe kerülhet. Lapunk információi alapján a nyíregyházi városvezetés szándékában áll a Kállay Kúria épületének átvétele is, amely igazán autentikus gazdája lehet a Kállay-család emlékének szentelt impozáns gyűjteménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!