Nyíregyháza hírei

2013.03.05. 16:24

„Robotmunkával” a dobogóra jutottak

Nyírbogdány - A bécsi versenyen Magyarországot is képviselik majd a nyírbogdányi diákok.

Nyírbogdány - A bécsi versenyen Magyarországot is képviselik majd a nyírbogdányi diákok.

Három robottal vettek részt a 6. Kecskemét Open Sumo Lego robotversenyen március 2-án a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény robotprogramozói. A már hagyományokkal rendelkező országos robotverseny az idén először nemzetközi mezőnnyel bővült.

Mindhárman a döntőben

A versenyen a mérnöki tudományok, valamint a programozás iránt érdeklődő általános és középiskolás diákok korosztályonkénti bontás nélkül bizonyítják kreativitásukat, tudásukat. A mérkőzések során a robotok emberi beavatkozás nélkül, szenzorjaikra, programozásukra hagyatkozva küzdenek meg egymással. Az eredményes szereplés alapfeltétele a jó robotkonstrukció tervezése, építése, valamint annak hatékony programozása. A 25 robotot felvonultató versenyen két nyírbogdányi robot az első helyen, harmadik robot pedig a csoportja második helyén jutott a 12 robotot tartalmazó középdöntőbe.

A középdöntő izgalmai után mindhárom robot bekerült a legjobb 6 robot körmérkőzéseiből álló döntőbe, ahol végül szoros mérkőzések után, kiemelkedő összteljesítménnyel a 2., 3., és a 4. helyen zárták a versenyt a nyírbogdányi diákok.

Ázsia, Afrika ellen

– Az idei tanévben ez volt a második olyan nagyszabású robotversenyünk, amikor minden nevezett robotunk döntőbe jutott, és egyszerre két helyet is elfoglalhattunk a dobogón – tájékoztatta szerkesztőségünket Abán Csaba felkészítő tanár. – Március 23-án és 24-én Bécsben egyedüli magyar csapatként részt veszünk a RobotChallenge 2013 elnevezésű 24 ország 323 robotját felvonultató versenyen. – A nevezések alapján az általunk képviselt versenykategóriákban három kontinens (Európa, Ázsia, Afrika) 14 országa 52 robottal indul. Reméljük, hogy Bécsből hazatérve újabb szép eredményekről számolhatunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!