Nyíregyháza hírei

2013.06.28. 18:06

„Vérrel” fújta le a bank kirakatát

Nyíregyháza, Budapest - Nyíregyházi férfi az egyik élharcosa a devizahitelesek országos méretű akciójának.

Nyíregyháza, Budapest - Nyíregyházi férfi az egyik élharcosa a devizahitelesek országos méretű akciójának.

Hosszas kutatómunka után sikerült megszólaltatnunk azt a középkorú férfit, aki a devizahitelesek hétfői, budapesti tüntetésén „piros festékkel fújta le két pénzintézet kirakatát. A szervezőt leteperték a rendőrök, mire lökdösődés kezdődött”. Hogy élte meg mindezt, mi késztette erre a tettre, és egyáltalán mit akar elérni, mi motiválja a látszólagos szélmalomharcban? Kiterítette a kártyáit a Kelet-Magyarország olvasóinak...

– Kezdjük a konkrét esettel: számlával tudom bizonyítani, hogy aznap vettem egy virágpumpát és egy vízfestéket, tehát semmilyen ártalmas dolog nem volt nálam – nyomatékosította Zomborszky-Fehér Zsolt, a Devizahitelesek Mentőövének élharcosa, aki akár egy tank, megy előre.

– A Kúria előtt ötszáznál is többen lehettünk, akik a devizahitelesek igazáért demonstráltunk a pozitív változás reményében. Ahogy az Oktogonhoz értünk, fogtam, és két bank kirakatát lefújtam lemosható vízfestékkel, amivel szimbolizálni akartam: a bankok „lelkén” szárad több ezer öngyilkosságba menekülő devizahiteles vére. Ez nem rongálás szerintem, hanem véleménynyilvánítás. Úgy letepert a földre öt rendőr, hogy azt hittem, megfulladok. Még mindig sajog a fejem. Semmiben nem tettem kárt, aránytalanul durva intézkedést foganatosítottak velem szemben. Nem hagyom annyiban, feljelentem a rendőrséget, ha kell, elmegyek Strasbourgig. Nem adom fel! Most pedig elvonatkoztatok a konkrétumtól – javasolta a Nyíregyházán élő, sok csatát megvívó Zomborszky-Fehér Zsolt, aki elárulta, hogy neki nincs hitele, mindazonáltal szeretne hiteles emberként kiállni a devizahitelesek általa vélt igazáért.

– A devizahitelesek nem szerződést írtak alá anno, hanem rabszolgalevelet. Aki nem tudja fizetni a terhet, annak három lehetősége van: a feketegazdaság, a külföld, és – sajnos, számtalan példa bizonyítja – az öngyilkosság. Mi egy negyedik utat járunk: töröljék el a devizahiteleket, hogy az érintettek végre emberhez méltó életet élhessenek! Ez egy következmények nélküli gyarmatország, ahol a bankszektor diktál. Tény: 2003-2008-ig 7600 milliárd svájci frankot helyeztek ki a hiteleseknél, amiből 2010-ig 15 500 milliárdot vettek vissza, tehát már most busás a hasznuk. Nincs szükség állami támogatásra, csak a törvényeknek kell érvényt szerezni. Azt szeretnénk elérni, hogy a bankok térítsék meg az okozott kárt, a devizahitelesek pedig az eredetileg felvett összeget fizessék forintban, a forinthiteleseket kompenzálják, a csalók pedig álljanak bíróság elé! Ez egy kitervelt kifosztás, ahol a bankok szabad kezet kaptak, amihez a kormányok tevőlegesen hozzájárultak, az MNB eközben óriási tőketartalékot halmozott fel. Az Otthonvédelmi Tanács eltökélte, hogy jogsegélyt ad a devizahiteleseknek. Én biztos vagyok benne, hogy egy igaz ügy mellett állok, és emellett a végsőkig kitartok! – mondta végezetül Zomborszky -Fehér Zsolt.

Ladányi Tóth Lajos

Lakossági fórum lesz szombaton

Szombaton 15 órától az Alvégesi Művelődési Házban lakossági fórumot tartanak „Devizahitel=uzsora” címmel, az országos méretű rendezvényen mindenkit szívesen látnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!