Nyíregyháza hírei

2013.08.19. 15:49

Mit mondhat egymásnak tucatnyi fotós?

Nyíregyháza - A fotós társadalom általában a magányos objektív lovagok világa. Miről is beszélhet két fotós, ha találkozik? Nyilván záridőről, rekesznyílásról, vázról, objektívről esik szó. De miről beszélhet tucatnyi fotós, ha munka jelleggel találkoznak?

Nyíregyháza - A fotós társadalom általában a magányos objektív lovagok világa. Miről is beszélhet két fotós, ha találkozik? Nyilván záridőről, rekesznyílásról, vázról, objektívről esik szó. De miről beszélhet tucatnyi fotós, ha munka jelleggel találkoznak? Az átlagember számára talán nem is érti, ha van a szakmának egy kialakult technológiája, az alapokat mindenki a kisujjában hordja, akkor miért kell találkozni egymással, miről lehet egy ilyen workshopon szó? Janics Attila nevét olvasóink is gyakran olvassák, amikor a fiatal lányokat sorozatainkban fotózza. Ő rántja le a leplet a titokról.

Amikor valahol látom, vagy hallom azt a szót workshop, rögtön egyetlen fotós nevére asszociálok, pontosítva, a Fotósra, ő Schram András. Számára a fotózás egy szemlélet, amiből ezeken a találkozókon rendkívül sokat kaptam, és ez az a plussz, ami visszaköszön a képekről. A kezdetekről Andris nekünk azt mondta: „Van, aki cigizik, van, aki sportol, én fotózom.

Régebben gyakran hontalan emberek mellé ültem le, meghallgattam azt az elképesztő történetet, ami mögöttük áll és megkérdeztem lefotózhatom-e őket. Mindent meg akartam jeleníteni, amit elmondtak nekem. A portéfotózás egy nagyon különleges játék. Az ismerkedés egy izgalmas változata. Bensőséges kapcsolatot lehet teremteni egy vadidegen emberrel rövid idő alatt, néha szavak nélkül.”

-Schram Andrással így én először 2012 tavaszán találkoztam, akkor vettem részt először az ő workshopján, ami igen mély benyomást tett rám. Az esküvői és portréfotózást illetően új technikákat, másrészt új érzelmi megközelítést közvetített és közvetít felém, felénk. Már ekkor nem volt bennem kétség, hogy az első workshopot több is követni fogja illetve követi azóta is! Ez nem véletlen, sokan vagyunk, akik újra és újra részt veszünk a workshopokon. Talán a gép kezelésében, már nem lehet újat mutatni, de aki eljön, nem csak nyomja a gombot, hanem itt lelkileg feltöltődik. Új erőt nyer a fotózás iránti rajongásból, és meglódul ismét a kreativitása. Ezt adják ezek a munka és beszélgetés tartalmú szakmai, baráti találkozók.

A fotós kollégáktól és a modellektől tudom, már a workshop első perceiben megtapasztalják az Andrisból áradó energiát! A közvetlenséget és hihetetlen kapcsolatteremtő készséget, ami ilyenkor kialakul. Minden workshop újabb és újabb meglepetést tartogat! Nem csak azt mutatja meg, hogy mit, hanem azt is, hogy hogyan és miért kell az adott modellt és pillanatot tökéletesen lefotózni.

Nincsenek titkos beállítások a gépén, minden műhelytitkot elárul a tanítványoknak, illetve gyakran elkéri az ő gépüket, hogy lássák, az alkotás nem gépfüggő. Nem csak szakmai dogokat tanulunk, hanem azt is, hogy mindig maradjunk meg a kamera mögött embernek, és maradjunk alázattal a többi ember iránt. Soha ne feledjük honnan jöttünk, és merre tartunk! - Janics Attila tehát ott lesz a következő workshopon, amit a Kanadában élő Schram András újra megyénkben tart meg, október végén. Aki részt vesz rajta, talán ugyanúgy vélekedik majd, ahogy Attila, amikor meghallja a workshop szót, rávágja Schram András!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!