Nyíregyháza hírei

2013.09.27. 15:19

A gáz elzárására készülnek

Kótaj - Meleg lehet a helyzet a fél Nyíregyháza számára, ám nem azért, mert hamarosan kezdődik a fűtési szezon, hanem mert a lakosság gáz nélkül maradhat. A kótaji önkormányzat szerint sok pénzzel tartozik a falunak a Tigáz.

Kótaj - Meleg lehet a helyzet a fél Nyíregyháza számára, ám nem azért, mert hamarosan kezdődik a fűtési szezon, hanem mert a lakosság gáz nélkül maradhat. A kótaji önkormányzat szerint sok pénzzel tartozik a falunak a Tigáz.

Elmérgesedett ugyanis Kótaj és a Tigáz vitája, s a település vezetője úgy döntött: ha a gázszolgáltató nem fizeti ki a falu tulajdonában lévő gázvezeték bérleti díját, akkor október 16-tól az önkormányzat lezárja a vezetéket. Mindössze egy szelep elfordításáról van szó, de ha ez az egyszerű művelet megtörténik, Nyíregyházán sokan gáz nélkül maradnak.

– A köztünk lévő vita egyik kulcskérdése, hogy kié a szóban forgó vezeték. Jogerős bírósági ítélet van arról, hogy a vezeték Kótaj tulajdonában van. Ez alapján tavaly szeptember 28-án kötöttünk egy szerződést a Tigáz-DSO Kft.-vel, hogy 2013. október 15-ig használja a vezetékünket, közben kiépít egy új csatlakozási pontot, amelyen keresztül szolgáltatja majd a gázt Nyíregyházának és településrészeinek – elevenítette fel lapunk számára az előzményeket Orosz Mihály, Kótaj polgármestere.

– Ez a kiépítés mind a mai napig nem valósult meg. A bérleti szerződés szerint bíróság állapítja meg a bérleti díj értékét, de bíróság nem foglalkozott ezzel érdemben. Mi úgy számoltunk, hogy köbméterenként 5.50 forint jár nekünk, s a gázszolgáltató adatai szerint szerint legalább 70 millió köbméterről szól a történet.

– A Tigáznak csúsztatás az az állítása, hogy nem a mi tulajdonunkban van a rendszer. Jogerős bírósági ítéletünk van arról, hogy az 1992/93-ban épült vezeték 100 százalékban kótaji tulajdonban van – folytatta a település vezetője. – Mindent megteszünk a lehetőségeinkhez képest, mindenkit tájékoztatunk a döntésünkről. Levélben tájékoztatjuk dr. Kovács Ferencet, Nyíregyháza polgármesterét, valamint az energiahivatalt. A Tigáz keressen technikai megoldásokat, az energiahivatal pedig hasson rá, ugyanis a szolgáltató cég csak az időt húzza. Ha a Tigázzal megszakítjuk a kapcsolatot, nincs gond, hiszen a rendszernek van engedélyes üzemeltetője, az NGSZ Kft., amely üzemelteti Kótaj bel- és külterületein a vezetékeket.

– Nem fogunk elkövetni bűncselekményt. Ha a tolózáron állítunk, csupán csökken a nyomás, ez ettől még nem lesz bűncselekmény, történt már hasonló az országban és nemzetközi szinten is. Ha fogyasztó nem fizet, akkor a Tigáz azonnal kizárja. Most nekünk nem fizet a Tigáz. Olyan ez, amikor az autótulajdonos kölcsönadja kocsiját valakinek egy évre, ám az illető még évek múlva is a kölcsönautóval jár, és ezért egy fityinget sem fizet a tulajdonosnak. Amikor megkötöttük a szerződést, a lakosság érdekét tekintettük szem előtt, hiszen haldokolnak a vidéki önkormányzatok, minden forintnyi bevételnek jelentősége van. A bérbe adástól azt reméltük, könnyebb lesz a helyzetünk – tette hozzá Kótaj polgármestere.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2013. szeptember 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!