Nyíregyháza hírei

2013.09.08. 13:35

Tunyogmatolcs legszebb konyhakertjét is jutalmazták

Tunyogmatolcs - Szabó Éva és Gyarmati Pál nyerte a díjat, amit a XVI. Szamosparti Találkozón vehettek át.

Tunyogmatolcs - Szabó Éva és Gyarmati Pál nyerte a díjat, amit a XVI. Szamosparti Találkozón vehettek át.

 A község önkormányzata csatlakozott az idei évben „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz. Meghirdették a versenyt a településen élők között, hogy a lakosságot ezáltal is ösztönözzék több konyhakerti zöldség és gyümölcs termesztésére saját, illetve családja kertjében, udvarán.

A nevezési kategóriákra a megművelt földterület méretei alapján lehetett bárkinek jelentkezni, aki a községben balkon, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője. A programhoz önként csatlakozott a települési Rákóczi úton élő Szabó Éva és Gyarmati Pál is. A normál kategóriában (50 négyzetméter felett) a helyi bíráló bizottság döntése alapján vehették át a „Tunyogmatolcs legszebb konyhakertje” díjat Soltész Bertalan polgármestertől a XVI. Szamosparti Találkozón.

– Háromszázötven négyzetméteren termesztünk zöldségeket, gyümölcsöket. Mondhatjuk úgy is, hogy ez tulajdonképpen csak hobbikertészkedés, a szabadidő hasznos eltöltése – mondta Gyarmati Pál. – A hagyományos zöldségeken kívül szívesen próbálkozunk különlegességekkel is. A fűszernövények a kedvenceink. Amelyik növénynél lehetőségünk van, a következő évi vetőmagot is megtermeljük. A gyümölcsökből elsősorban a kisebb területet igénylőket termesztjük. A kertészkedés során igyekezünk biomódszereket alkalmazni, így a permetezéshez csalánlevet, zsurló- és bodzafőzetet alkalmaztunk. Rovarűzőnek büdöskét és körömvirágot ültetünk, amely nem csak ebből a szempontból hasznos, hanem színesebbé teszi a konyhakertet. A növényi maradványokat pedig komposztáljuk.

– Évenként alkalmazzuk a vetésforgót, odafigyelünk a növénytársításokra. Kihasználjuk a másodvetés lehetőségét. Öntözésre elsősorban esővizet használunk, ennek hiányában pedig ásott kútból is öntözünk. A megtermelt zöldségek elsősorban a szűk család ellátását biztosítják, de a felesleget elajándékozzuk a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. Egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges zöldségeket tudunk letenni a család asztalára. A megérdemelt, egészséges zöldségért pedig elég a kertbe kisétálni, nem kell bevásárlásra indulni – tette hozzá Szabó Éva, aki mindenkinek ajánlja ezt a tevékenységet.

Természetesen a tunyogmatolcsi nyertes konyhakertet a „Magyarország legszebb konyhakertje” elismerésre is jelölték a helyi bírálóbizottság tagjai, ami miniszteri elismerő oklevelet és bronzplakettet hoz a gondos gazdák „konyhájára”.

Széles Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!