Nyíregyháza hírei

2013.10.17. 08:47

Ha kell, Brüsszelig megy a kótaji önkormányzat az igazáért

Kótaj - A saját tulajdonának üzemeltetési jogáért, és a ki nem fizetett bérleti díj megfizetéséért küzd Kótaj.

Kótaj - A saját tulajdonának üzemeltetési jogáért, és a ki nem fizetett bérleti díj megfizetéséért küzd Kótaj.– Humánus és emberséges döntést hoztunk azzal, hogy ma nem zárjuk el a gázt a kizárólagos tulajdonunkban lévő gázvezetéken, mert ez éppen azokat érintené hátrányosan, akik érdekét képviseljük – jelentette ki a szakadó esőben, mintegy kétszáz kótaji lakos előtt kedden Orosz Mihály. Kótaj polgármestere a nyírteleki gázelosztó-állomás kerítésénél állva mutatta, hogy ott, a sárga szalaggal elkerített területnél van a 35,9 kilométer hosszú gázvezetékük eleje, mely az önkormányzat és a Tigáz-DSO Kft. közötti vita alapja.

– Egyetlen mozdulat lenne elzárni a vezetéket, de ez nem hozna gyors és megnyugtató megoldást. Ahogy azt korábban is megírtuk, az önkormányzat az általa, és a kótajiak hozzájárulásával építette meg a ’90-es évek elején a 35 kilométer hosszú gázvezetéket, majd a gázprivatizáció során sem adták el a tulajdonukat. A „kié a vezeték?” kérdésre 2010-ben jogerős bírósági döntés adott választ: Kótajé.

– A vezetéket nem adtuk el a gázszolgáltatónak, hanem szerződés alapján bérleti díjat kértünk a használatáért. Tavaly szeptember 28-án kötöttünk egy szerződést a Tigáz-DSO Kft.-vel, hogy az idén október 15-éig használja a vezetékünket, közben kiépít egy új csatlakozási pontot, amelyen keresztül szolgáltatja majd a gázt Nyíregyházának és településrészeinek – folytatta a polgármester –, a cég azonban nem épített új csatlakozási pontot és rendszerhasználati díjat sem akar fizetni. A Tigáz-DSO Kft. a mi, azaz a tulajdonosok hozzájárulása nélkül üzemelteti a vezetékünket és ez jogtalan – jelentette ki Orosz Mihály, az ország egyetlen olyan településének vezetője, amelynek tulajdonában stratégiai fontosságú vezeték és gázátadási pont van.

A multik érdeke fontosabb?

– A minisztériumok és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is tűri, hogy 2009. január 1-jétől a hatályos jogszabályokkal ellentétesen tulajdonjog és üzemeltetési szerződés nélkül egy multi bitorolja a vezetéket. A hivatal most arra akarja kényszeríteni az önkormányzatot, hogy néhány 10 ezer forintért adja bérbe azt, amit nem volt hajlandó eladni 100 millió forintot meghaladó összegért. Nem akarjuk eladni a jövőnket, a gyermekeinknek szánt vagyont! – fogalmazott Orosz Mihály.


Orosz Mihály: A cég a rendszerhasználati díjat sem akarja megfizetni.


– Nem adjuk a vagyonunkat. Mindenben támogatjuk a polgármestert. Azért jöttünk el ide ennyien, hogy mindenki lássa, az utolsó pillanatig harcolunk azért, ami a miénk. A saját pénzünket követeljük! – indokolta Kissné Judit azt, miért mentek el az előre meghirdetett akcióra. Felháborítónak nevezte, hogy egy multi érdekei előbbre valóak egy önkormányzaténál és a településen élőknél.

Hivatali tehetetlenség

– Bízom benne, hogy az önkormányzat a perek végén megkapja az őt megillető pénzt. A Debreceni Ítélőtáblán most egy több, mint egymilliárd forintos kártérítési per van folyamatban – mondta dr. Helmeczy László, az önkormányzat jogi képviselője, aki érthetetlennek nevezte a hatóságok tehetetlenségét.

– A legutóbbi, energia hivatallal történt egyeztetésen azt kértük, vegyék el a Tigáztól az üzemeltetési jogot és adják át a jogos tulajdonosnak, az NGS Kft.-nek (ők a településen a gázszolgáltatók) és az önkormányzatnak. Erre sem hajlandóak! Most 2014. június 30-ai határidővel kötelezi a gázszolgáltatót az elkerülő vezetékszakasz megépítésére. Ha magyar szolgáltatók érdekét kell képviselni, ebben az esetben miért nem teszik? – tette fel a kérdést az ügyvéd, s azt már egyöntetűen jegyezték meg a polgármesterrel: elgondolkodtató, hogy sem Nyírtelek, sem Nyíregyháza önkormányzata nem állt melléjük, de épp ilyen megdöbbentő, hogy egyetlen megyei, kormánypárti országgyűlési képviselő sem gondolta azt, hogy a kótajiak érdekében szót emeljen. Ha kell, Brüsszelig megy a kótaji önkormányzat az igazáért.

 

Tart a per

A Tigáz vitatja, hogy a szóban forgó gázvezeték-rendszer a kótajiaké. Száraz Gábor, a cég sajtószóvivője korábban azt mondta, folyamatban van a vezeték tulajdonjogának megállapítását célzó polgári per. Ha ez lezáródott, csak akkor rendeződik a tulajdonviszony. A szóvivő szerint az érintett felek abban állapodtak meg, hogy ha ez megtörtént, akkor az üzemeltetési díjról a Nyíregyházi Városi Bíróság dönt majd.

Egyetlen forint...

– Az átlagos rendszerhasználati díj 16–18 forint köbméterenként. A teljes összeg nem illet meg minket, de jogosan kérünk belőle. Ezen átadási ponton 70 millió köbméter gázt adnak ki, s ha csak egy (!) forint díjat megkapna köbméterenként az önkormányzat, azzal is megelégednénk – mondta Kocsis József, Kótaj jegyzője.

 

KM-BM


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!