Nyíregyháza hírei

2013.11.19. 19:08

Vörös riadó a Piros házban

Nyíregyháza - Zsebbe nyúló döntések születettek a hétfő esti rendkívüli közgyűlésen.

Nyíregyháza - Zsebbe nyúló döntések születettek a hétfő esti rendkívüli közgyűlésen.

Alig több mint másfél hónapja adtuk hírül: lázadnak a „Piros ház” lakói, mert a milliós hátralékok miatt minden háztartást pótbefizetésre kötelezne a közös képviseletet ellátó Lakisz Kft. Bár a több millió forint közös költség tartozást felhalmozott Vay Ádám körút 1-25. társasházak lakóközössége október közepén útilaput kötött a Lakisz Kft. talpára, és Házvitel Kft. személyében új közös képviselőt választott, az anyagi gondok ettől nem oldódtak meg.

Megszűnt a kamattámogatás

November 18-án 17 órára rendkívüli közgyűlést hívott össze Faragó Márta. A fórumon tájékoztatta a megjelenteket, miért tátong óriási lyuk a közös büdzsén, és arról is szólt, hogyan lehetne kimászni az egyre nagyobb fodrokat verő adósságtengerből. A 116 érintett háztartás többsége nem vette komolyan a „vörös riadót”, de így sem volt akadálya a napirendi pontok elfogadásának és a határozathozatalnak.

– A Lakisz Kft. 2007-ben nyolcéves futamidejű hitelszerződést kötött a társasház nevében. A konstrukció értelmében az első 5 esztendőben az állam átvállalja a kamatteher 70 százalékát, a fennmaradó 3 évben viszont a teljes kamatot a lakóközösségnek kell megfizetnie. Az előző közös képviselő elmulasztotta tájékoztatni a tulajdonosokat mindezekről, miként arról is, hogy idén januártól már nem „segít be” az állam. Érthető, hogy a családokat hideg zuhanyként érte az év elejéig visszamenőlegesen benyújtott banki követelés, ami 30-90 ezer forintot jelenthet ingatlanonként – mondta el érdeklődésünkre Faragó Márta ügyvezető.

– Előnyösebb hitelszerződést is lehetett volna kötni annak idején vagy érdemes lett volna az egyes háztartások összkamat-terhét átlagolni, és azonos összegeket fizetni 8 éven át, de ez már „eső után köpönyeg”. Megoldást jelenthet viszont a tartozók fizetésre ösztönzése (a személyes felkereséstől, befizetési könnyítéstől a jövedelemből való letiltáson át a behajtási eljárásig).

– Több lakástulajdonos jelezte: hajlandó lenne mozgósítani a tartalékait, akár egy összegben kifizetni a meglévő és hátralévő kamatterheit, ha így anyagilag jobban jár. A hitelintézet a jelek szerint partner a „kamat végtörlesztésekben”!

Visszamenőleges számlázás

A hétfői rendkívüli közgyűlésen nemcsak a társasház pénzügyi fizetésképtelenségének oka és a likviditás helyreállításának módja ügyében született határozat. A vízórával nem rendelkező, illetve a szolgáltató nyilvántartásából törölt (nem hiteles) mérőkkel rendelkező ingatlantulajdonosoknak havonta egységesen 20 köbméter fogyasztás ellenértékét kell megfizetniük.

Ezt úgy kerülhetik el az érintettek, hogy felveszik a kapcsolatot a szolgáltatóval, beszereltetik a hiteles vízmérőket, ami a tényleges fogyasztáson alapuló elszámolás feltétele. A közgyűlés arról is döntött, hogy 5 évre visszamenőleg számlázzák ki az almérők és a főmérő közötti vízdíj-különbözeteket azon háztartásoknak, akik nem rendelkeznek hitelesített mérőkkel.

KM-PI


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!