Nyíregyháza hírei

2013.12.19. 13:05

A hamis pénz fogságában

Nyíregyháza - A karácsonyi időszakban az átlagosnál jóval több készpénz cserél gazdát, ami a hamisítóknak kedvezhet.

Nyíregyháza - A karácsonyi időszakban az átlagosnál jóval több készpénz cserél gazdát, ami a hamisítóknak kedvezhet.

Ahogyan korábban arról már beszámoltunk, a napokban az országban több településen is pénzhamisítókat fogtak el a rendőrök.

Az év végi, karácsonyi hajtásban az átlagostól is nagyobb mennyiségű pénz kerül forgalomba, adnak-vesznek, kivesznek, fizetnek ezekkel. Éppen ezért akarva akaratlanul a kezünkbe pottyanhat egy-egy papírvaluta, ami csak első ránézésre tűnik eredetinek. A nagyobb problémát viszont az ezeket előállító pénzhamisítók, azok kiszűrése és „megsemmisítése” jelenti.

A helyszínen előállítják

A témával kapcsolatban Fedor Rita, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, ahogy a bejelentés megtörténik, a rendőrség még a helyszínen előállítja a az adott személyt, aki a hamis fizetőeszközzel rendelkezett. Természetesen sok esetben teljesen véletlenül, a tudtán kívül kerül a vásárlóhoz a bankjegy, így azt követően, hogy kivonták azt a forgalomból, az előállított ha nem mutat ellenállást és rendben találjuk a bejelentést követően papírjait, később szabadon távozhat. Bár ez nem egyszerű kérdés, mert bárki mondhatja azt, hogy nem is tudott róla.

Szabályozott a menete

Szilágyi Botond pénzváltó kérdésünkre válaszolva elmondta:

– Ha egy ügyfélnél tranzakció közben hamis pénzre bukkanunk, azt azonnal jegyzőkönyvbe kell venni, felvesszük személyes adatait, ezt követően pedig természetesen első, hogy értesítjük a hatóságokat. Egyébként az ezzel kapcsolatos szabályzatban rögzítve van egy pont, mely kimondja, hogy ha csak egy kicsit is gyanús az illető, vagy a kezelendő összeg feltűnően nagy mennyiségű, biztonsági céllal szintén elkérhetjük az adatait.

Nyíregyháza egyik optikai szaküzletében is van készpénzforgalom és a pénztárgép mellől nem hiányozhat ott sem a bankjegyellenőrző készülék. – Természetesen én is minden alkalommal megvizsgálom a bankjegyeket, szerencsére nem volt eddig semmiféle incidens, mert nem találkoztam olyannal, amelyik ne lett volna valódi – tudtuk meg érdeklődésünkre. De tény, hogy biztosra kell menni, a hölgy ezért készséggel tartott egy kis bemutatót: – Az infrafény alatt szabad szemmel nem látható, fluoreszkáló jegyek tűnnek elő, az igazat megvallva egy hozzá nem értőnek azért igazán sokat ez sem mutat. Ellenőrizni lehet még a papír minőségét, vannak bizonyos részei a pénznek, amelyek durvábbak – tudtuk meg plusz információként.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!