Nyíregyháza hírei

2013.12.28. 18:39

Az árvák és szerelmesek védelmezője

Nyíregyháza - Lélegzetelállító kalandjairól írt könyvet a nyíregyházi lány.

Nyíregyháza - Lélegzetelállító kalandjairól írt könyvet a nyíregyházi lány.

Ma már egyáltalán nem meglepő az, ha valaki külföldön, távoli országban tölti a tíz-tizenkét napos szabadságát, de amit a nyíregyházi Balogh Boglárka tesz, egyáltalán nem szokványos. Ő az év egyik felét Angliában és Magyarországon éli, a másikat pedig a világ egzotikus vidékein. Lassan bekóborolta már az egész világot, lélegzetelállító kalandjairól országos lapok közölnek beszámolókat. S közben könyveket is ír. Az első, Böjte Csaba dévai árvaházát bemutató naplóregénye után, most Love Commando címmel új könyve látott napvilágot a Libri kiadó gondozásában.

– Legutóbb Máltán járt, ahol egyetlen magyarországi tollforgatóként sikerült bejutnia az ENSZ ottani menekülttáborába. Nem mindennapi emberekkel, sorsokkal találkozott. Hogyan kezdődött?

Balogh Boglárka: Mindig is érdekelt a menekültügy, pesti joghallgatóként is sokat foglalkoztam a témával. A két évvel ezelőtt kirobbant szíriai háború részleteit és az abból adódó kényszerű emberáramlatot pedig már az elejétől fogva figyelemmel kísértem. Szinte nem telik el úgy hónap, hogy Líbiából emberkereskedőkön keresztül hajón érkező szerencsétlenek ne lelnék halálukat a Földközi-tengerben – kezdi a karácsonyi ünnepeket nyíregyházi családjánál töltő lány (apja, a ma Budapesten újságíróskodó Balogh Géza korábban több mint két évtizedig kollégánk volt a Kelet-Magyarországnál). Októberben például két hajó is végzetes katasztrófát szenvedett, és több, mint 400 ember vesztette életét. Ennek a túlélőivel beszéltem a máltai menekülttáborokban. Volt olyan 40 éves férfi, aki tehetetlenül nézte végig, ahogy az ikerlányai meg az állapotos felesége eltűnik a habokban, és semmit sem tehetett, hogy segítsen rajtuk. Egy másik öreg 8 családtagját vesztette el, de arra kérdésre, hogy megbánta-e amikor az utazás mellett döntött, határozottan azt felelte, nem. Házát Bassár el-Aszad rezsimje lebombázta, városa teljesen elnéptelenedett, semmije sem maradt, választása sem, csak a menekülés. Egyetlen szerencséje a szíriaiknak a szerencsétlenségben, hogy a majd 20 éve Máltára szakadt Omar Adam, aki a jelenlegi elnök apjának volt korábban személyes testőre, most mindenben segít az ide érkezőknek. Omar nem csak pénzt, élelmet de munkát is szerez és az új életre való felkészítésben is aktívan részt vesz. Öccse ma Aleppóban harcol a szabad csapatok oldalán, a géppuskával lefotózott 1 éves kisfiát a forradalom gyermekének nevezi.

– Ha jól tudom, járt Afrikában is menekülttáborokban.

Balogh Boglárka: Igen, voltam Kenyában a több mint 20 éve felépített, majdnem 400 ezer szomáliait számláló Dadaab-i táborokban is a német kormány felügyelete alatt, illetve a burmai karen menekülttáborban is. Elképesztő sorsokkal és élni akarással találkozik itt az ember. Egy-egy ilyen út igazi alázatra tanítana mindenkit.

– Melyik ország tette önre a legnagyobb hatást?

Balogh Boglárka: Borneót nagyon szerettem. Egy helyi orángutánok fennmaradásáért küzdő szervezettel készítettem ott riportot. Elképesztő volt, ahogy életüket kockáztatva az egyszerű falusi emberek megpróbálják felvenni a harcot a pálmaolaj termelő nagyvállalatokkal, amelyek felelősek az esőerdők irtásáért. Nem beszélve arról, ahogyan védelmezik az élőhelyüket elvesztő majmokat az orrvadászoktól. Indiában értek viszont a legmegrendítőbb élmények, és ez az a hely, ahová rendszeresen visszatérek.

– A most megjelenő, megtörtént eseményeken alapuló könyve is ott játszódik.

Balogh Boglárka: A könyv az indiai becsületgyilkosságokat dolgozza fel rávilágítva India társadalmi, szociális helyzetére valamint a nyugati kultúra beáramlásának következményeire is. Ezeknek a gyilkosságoknak az áldozatai fiatal lányok és fiúk, akiknek egyetlen bűne, hogy választottjuk más kaszthoz vagy más valláshoz tartozik. Elkövetőik pedig a szerelmesek családtagjai, akik a kasztokon és vallásokon átívelő házasság lehetőségét az évezredes szokásrendszer szerint a család becsületén esett foltként élik meg, amelyet csak vérontással moshatnak le magukról. A halálra ítélt szerelmesek ügyét a 2010-ben alakult aktivistacsoport, a Love Commando karolta fel, amelynek tagjai a jogi mellett fizikai és lelki segítséget is nyújtanak a bosszúra szomjazó rokonok, falutanácsok és korrupt rendőrök által üldözött, hozzájuk forduló pároknak. Én ennek a csoportnak az egyik, szökött párok védelmére létrehozott rejtekhelyén önkénteseként dolgoztam, az ottani élményeken keresztül tárom fel Indiának egy másik, sötétebb oldalát, amelyben a modern világ az ősi tradíciókkal néz farkasszemet.

– Itt vannak a hideg napok, újra útnak indul?

Balogh Boglárka: Január végén ismét India a cél, de egyáltalán nem nyaralásról van szó. Kemény munkával telnek majd a hónapok, irom az újabb, angliai tapasztalataimat öszefoglaló könyvemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!