Nyíregyháza hírei

2013.12.05. 19:52

Nem adja fel a DemokRákóczi

Bátran beneveztek a kárpátaljai magyar fiatalok a magyarországi demokrácia-versenybe.

Bátran beneveztek a kárpátaljai magyar fiatalok a magyarországi demokrácia-versenybe. Mi, kárpátaljai, munkácsi diákok is beneveztünk egy magyarországi versenyre, a budapesti Barankovics István Alapítvány Online Demokrácia Aktivity, az O:DA elnevezésű vetélkedőre. Ez egy játékos, kreatív verseny középiskolásoknak, amely a demokráciákra jellemző állampolgári lét kérdéseit járja körül.

Önkéntes munkát szerveztünk

Főleg magyarországi középiskolások számára hirdették meg, de mi is beneveztünk, némi „korkedvezménnyel”.

A 30 csapat közül mi vagyunk a legfiatalabbak: a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 8. b osztályának diákjai, a helyi Zrínyi Ilona Cserkészcsapat tagjai. Az 5 fős csapatunknak stílusosan a DemokRákóczi nevet adtuk, logót is készítettünk hozzá.

A verseny első szakasza 4 fordulóból állt, 1-1 tematikát érintve, írásbeli feladatokat készítettünk, filmeket forgattunk, illetve létrehoztunk és folyamatosan frissítettünk 1-1 közösségi oldalt, blogot, kép- és videomegosztót.

A négyfordulós versenyben nagyon sok érdekes, kreatív feladat várt ránk. Az első fordulóban egy, a csapatunkat bemutató rövidfilmet csináltunk, a másodikban önkéntes munkát szerveztünk, ebben a munkácsi kórházmissziós munkatársak is segítettek. A munkácsi gyerekkórház javára az iskolában játékgyűjtést szerveztünk, több zsáknyi ajándékot vittünk a beteg gyerekeknek.

Lekéstük a határidőt

A harmadik fordulóban egy helyi hősről, közösségünk egyik példaképéről kellett filmet készíteni. Mi Gulácsy Lajos bácsit, nyugalmazott református püspököt választottuk. Sok helyen forgattunk, interjúztunk, de technikai okok miatt csak a határidő után tudtuk beküldeni, így nem kaptunk érte pontot és nem kerülhetünk a legjobb öt csapat közé.

Ennek ellenére tovább versenyzünk, a közönségszavazatokban bízva. A negyedik fordulóban a Hackni című filmet elemeztük, illetve a csapatunk munkáját igyekeztünk széles körben bemutatni a média segítségével. Érdemes megnézni a munkáinkat a világhálón, és ránk szavazni!

A DemokRákóczi csapat, II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Munkács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!