Nyíregyháza hírei

2013.12.29. 13:53

Őrzik a 19. századvég falusi hangulatát

Nyíregyháza - A múzeumfaluban nemcsak kinyitják, éltetik is Sóstó gyönyörű darabját.

Nyíregyháza - A múzeumfaluban nemcsak kinyitják, éltetik is Sóstó gyönyörű darabját.

Valójában annak a szerencsés szerencsétlenségnek köszönheti szépívű pályáját a Furtán született Páll István, hogy nem sikerült egy dolgozata.

Tanító édesapja s könyvtáros édesanyja azt szerették volna, ha nyolcadik után a Debreceni Gépipari Technikumban tanul tovább az 1952 tavaszán született fiuk, de az írásbeli felvételin nem sikerült a matek dolgozata, így a Fazekas gimnáziumban érettségizett, majd útja az ELTE francia-történelem szakán folytatódott, ott szerezte középiskolai tanári és etnográfus diplomáját, majd engedett Erdész Sándor igazgató csábításának: Sóstón, az akkoriban alakuló múzeumfaluban lett skanzenfelügyelő.

– Az itt dolgozók elképzelése az volt, hogy bontsunk és építsünk, gyűjtsük össze a Nyírség, Szatmár-Bereg, a Rétköz, a Nyíri mezőség egyes tájegységei népi építészetének legjellemzőbb darabjait, hozzuk el Sóstóra, a Tölgyes utcai 8,5 hektáros területre, megörökítvén a 19. századvég falusi hangulatát – mondja Páll István, aki az igazgatói székben követte Erdész Sándort.

Nem „papucsos” múzeum

– Itt található Magyarország legnagyobb regionális múzeuma, amelyet évenként 70-80 ezer látogató tekint meg, de fogadtunk már egy évben százezer érdeklődőt is! Azt szoktam mondani: a sok-sok látványosság mellett azért is szeretik intézményünket az emberek, mert ez nem egy „papucsos” múzeum, itt rohangálhatnak a gyerekek és jól érezhetik magukat a felnőttek a sokféle programban, látnivalóban, mert mi nemcsak kinyitjuk, hanem éltetjük is Sóstónak ezt a gyönyörű darabját.

Ékes példái ennek a korabeli iskola, a szatócsbolt és a kocsma, a hangversenyekre alkalmas nagydobronyi templom, ahol vasárnaponként istentiszteletet, sok hétvégén pedig esküvőket tartanak. A Tirpák tanyán bemutatjuk a kisebb háziállatok gondozását, kézműves foglalkozásokat tartunk, van itt húsvéti vödrös locsolkodás, mézeskalács, szalonnasütés... Május 25 és augusztus 20 között rendszeresen visszatérő program keddenként a kosárfonás a paszabi portán, szerdán a népi gasztronómiai bemutató az anarcsi lakóházban, fazekasbemutató a kéki istállóban, csütörtökön a kovácsmesterséget csodálhatjuk meg, a péntek az asszonymunkáké, szombaton a kádárok meg a kerékgyártók remekeié a főszerep.

Móra Ferenc díjat kapott

– A rengeteg rangos program egyszer már „Az év múzeuma” címhez is juttatta a létesítményt, amely mellesleg az elmúlt évben háromszor váltott gazdát, jelenleg éppen a városé, akárcsak a gyógyfürdő vagy az állatpark. Ezek kiváló vonzerőt jelentenek a múzeumfalunak is, hiszen aki oda betér, ide is beköszön – meséli az igazgató. Télen tízen, szezonban 22-en dolgoznak a múzeumfaluban, köztük Nagyné Bősze Katalin is, aki a programok nagy részét megálmodja és a végrehajtásban is oroszlánrészt vállal. Páll István időközben doktori és PHD tudományos címet szerzett, megkapta a szakma legnagyobb elismerését, a Móra Ferenc díjat és ott van irodája falán a megyei Prima-díj emléklapja is. Nemzetközi találkozókra jár. Szép családot tudhat magáénak: Pállné Lakatos Ilonával 1975-ben fogadtak örök hűséget, két gyerekük közül a lánya most végzett az ELTÉ-n, a fiú közgazdász. Ha látni akarják unokáikat, Pestig meg sem állnak.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!