Nyíregyháza hírei

2014.01.27. 14:43

Féltve őrzi apró napszámosait

Nyíregyháza - „Nevükön szólítja” almafáit - mintapélda a rakamazi szuperintenzív ültetvény.

Nyíregyháza - „Nevükön szólítja” almafáit - mintapélda a rakamazi szuperintenzív ültetvény. A rakamazi Takács család 3 hektár szuperintenzív almáskert, ma már közel s távol jó példaként emlegetett tulajdonosa. Az elmúlt esztendőkben Takácsék kertjében rendszeresen tartottak olyan gyakorlati bemutatókat, melyek jó hírét számos gyümölcstermesztő gazda, hazai és külföldi szakember vitte ország-világszerte. Takács János zömmel öko módszerekkel művelt, mikroszórófejes öntözési rendszerrel, de még jéghálóval is ellátott ültetvénye szerves egységet alkot a fiáéval, hiszen a két almás egymás szomszédságában fekszik.

Behozza a kinti csodát

A kertészkedést élethivatásának, mi több hobbijának tekintő, ifjú Takács János egy dél-tiroli tanulmányútról hazatérve határozta el, hogy az ott látott „csodát” idehaza is megvalósítja. Az elképzelés egy elméleti önképzés után tettek követték, aminek lenyűgöző eredménye az a hármas ikersoros rendszerű ültetvény, amiben a Golden Reinders mellett Gála Must, Redelstar, Jonaveld, Granny Smith, Florina, Idared és Starking fajtájú almafákból 5400-5600 darab terem hektáronként.

– Egyre inkább a rezisztens fajtákat helyezzük előtérbe, mert úgy látjuk, ezek illenek az általunk folytatott ökotermesztéshez, amiben a növényvédelem a megelőzésen alapszik, persze az ésszerűség határain belül. Féltve óvott „napszámosaim” a giliszták, a katicabogarak a fátyolkák, a ragadozó atkák, s a madarak - mutatja a giliszták által humusszá lényegített lomblevelektől is aprómorzsás, élettel teli talajt a kertje minden biológiai rezdülésére odafigyelő gazda, aki minden tekintetben az ésszerűség híve:

– Az oltványokat magam állítom elő, egyébként is itt minden saját kivitelezésben készül. A hármas ikersoros telepítés 30-40 százalékos permetszer megtakarítást eredményez. Az öntözés tápanyag-adagoló rendszerrel egészült ki, ami mikrotápanyagokkal látja el a talaj mikroorganizmusait, hogy „ők” is besegítsenek a nálam központi kérdéssé vált minőségi almatermesztésbe, aminek egyik kipróbált feltétele, hogy fánként nem több és nem is kevesebb mint 18 kilogramm gyümölcs teremjen - sorolja Takács János.

További részletek lapunk január 28-i számában és a www.kelet.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!