Nyíregyháza hírei

2014.01.26. 11:12

Sebestyén Márta, és a Szent Efrém kórus közös koncertje Nyíregyházán

Nyíregyháza - A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán három napos rendezvényt tartanak, Szent Efrém Napok néven.

Nyíregyháza - A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán három napos rendezvényt tartanak, Szent Efrém Napok néven.

Természetes, hogy fellépett a több CD-t jegyző Szent Efrém Férfikar, ami kellemes meglepetés, hogy közös koncertjük hallhatta a nyíregyházi közönség Nektaria Karantzi és Sebestyén Márta énekét.

Háttér

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

Nektaria Karantzi 1978-ban született, az egyik legnépszerűbb előadója a görög liturgikus zenének és vallásos népzenének. Zenei mestere a nemrég elhunyt neves görög énekmester, Chronis Androidis volt. Karantzi zenei tanulmányai mellett jogász diplomát is szerzett az Athéni Egyetemen. Jelenleg az Athéni Központi Konzervatóriumban tanít bizánci liturgikus zenét, valamint a görög rádió- és televízióadások hasonló témájú műsorainak vezetője.

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus - Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit. Igazi kulturális nagykövete hazájának.

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!