Nyíregyháza hírei

2014.03.11. 08:08

Egyre több a vesebeteg...

Nyíregyháza - Az idei mottó: „A veséid veled öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”

Nyíregyháza - Az idei mottó: „A veséid veled öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!” Nemzetközi felmérések szerint Európában minden tizedik, Amerikában minden hetedik-nyolcadik embert érinti a vesebetegség. A hazai adatok alapján a lakosság 10 százalékánál igazolható a veseműködés zavara.

– A vesebetegség gyakoriságának növekedésében szerepe van a lakosság életkorának idősebb korosztály felé tolódása, az elhízásnak, a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakoriságának. További okok a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint az öröklődő elváltozások – magyarázza dr. Szegedi János, a nyíregyházi dialízis központ orvosigazgatója, hogy mi áll a megdöbbentő adatok hátterében.

Az idei vese világnap kiemelt figyelmet fordít az időskorúakra, éppen ezért választották mottóként: „A veséid veled öregszenek! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”

– A KSH adatai szerint Magyarországon a születéskor várható átlagos életkor férfiaknál 70,1, nőknél 77,9 év. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ezen mutató férfiaknál 75,74, nőknél 77,67 év – ismertet egy újabb adatot Szegedi János.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!