Nyíregyháza hírei

2014.03.28. 18:20

Levetkőzni az előítéleteket

Nyíregyháza - A szatmárnémeti kisparosok gyümölcsöző kapcsolatokra törekszenek szabolcsi társaikkal.

Nyíregyháza - A szatmárnémeti kisparosok gyümölcsöző kapcsolatokra törekszenek szabolcsi társaikkal.

„Jó célokat tűzzenek ki, amelyek illeszkednek a kollégium küldetéséhez. Érdemi program legyen, reális költségvetéssel” – bíztatta a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) benyújtható pályázatokra és intette is a legfontosabb bírálati elvek figyelembevételére a romániai Szatmár megyéből érkezett kisvállalkozókat és az őket itt vendégül látó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iparosokat dr. Kondra Laura a megyei önkormányzat koordinációs osztályvezetője.

Együtt könnyebb boldogulni

Az itteni IPOSZ-osok korábbi szatmárnémeti látogatását viszonozó romániai delegáció tagjai nagy figyelemmel hallgatták a NEA munkájában is részt vevő szakember előadását magyar kormány által speciálisan a nemzeti összetartozást Kárpát-medence szerte erősíteni kívánó, határon átívelő civil és szakmai együttműködést támogató forrásokról.

– A határ mentén, annak két oldalán élünk és dolgozunk, de érdemes keresni és megtalálni az együttműködés lehetőségeit, mert együtt könnyebb lesz boldogulni, ráadásul nyelvi problémáink sincsenek hiszen a zömmel magyarul beszélünk – mondta Géresi József az IPOSZ megyei szervezetének vezetője a szakmai ismerkedésre fordított nap bevezetőjeként a nyíregyházi ipartestületi székházban.

Márkos Tibor a romániai Szatmár Megyei Kisiparosok Kamarája Igazgató Tanácsának tagja, a szatmárnémeti székhelyű, S.C Technosam Kft. ügyvezető igazgatója szintén fontosnak tartja a kapcsolatok elmélyítését, és gazdasági téren az együttműködés gyömölcsöztetését:

– Hál’ istennek az igazi lehetőségek még csak most indulnak. Ennek a megelőző fázisa az, hogy emberi kapcsolatokat kell kialakítani. Ahogy a magyar miniszterelnök mondta, minden egyesület mögött emberek vannak, akiket először is meg kell nyerni, közöttük bizalmat kell elültetni, ahhoz, hogy utána üzleti kapcsolat kialakulhasson.

Eloszlatni a bizalmatlanságot

– Minden országnak van egy imázsa, a mienket lerontották olyanok, akik elmentek Romániából külföldre és valamilyen módon viselkedtek. Így most Romániának és benne Erdélynek is nem túl kedvező képe alakult ki. Az terjedt el a romániai vállalkozókról, hogy nem komolyak, nem fizetnek, hogy vigyázni kell velük. Nos, ez nem igaz. Jó és rossz, komoly és kevésbé komoly vállalkozó mindenhol van, az anyaországban is. Viszont itt van a lehetőség, hogy szervezett módon dolgozzunk együtt. Itt vannak a vállalkozói egyesületek, akik mindenkiről tudnak hiteles információt adni. Ezért ajánlatos a kapcsolatot építő kisvállalkozóknak megkérdezni ezeknek az egyesületeknek a vezetőit, hogy milyen ember az illető, lehet-e vele együtt dolgozni, tartozik vagy nem, mert kisvállalkozók félnek, nagy problémájuk lehet adott esetben a pénzbehajtás. Elvégzünk munkát, befektetünk anyagot, ha ez a befektetés nem jön vissza, tönkre is mehetünk. Ezért jó az, ami itt köztünk korábban már az itteni VOSZ-szal, a vásárosnaményi Forrás klubbal, a megyei kereskedelmi és iparkamarával most pedig az IPOSZ-szal elindult. Most is azért jöttek el tőlünk is jó néhányan, mert megismerkednek itteni iparosokkal, beszélgetnek üzletről és eltűnnek a jó nexus kialakulását megakadályozó feszültség, előítéletek. Az ilyen programoknak ez a célja, s amit elkezdtünk folytatni is kívánjuk.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!