Nyíregyháza hírei

2014.03.25. 19:53

Orbán: egyetlen fölösleges ember és település sincsen

Nyíregyháza, 2014. március 25., kedd (MTI) - Olyan gazdaságpolitikát kell megvalósítani, amelyben az országnak minden darabja megtalálja a maga helyét, éppen ezért egyetlen fölösleges ember, egyetlen fölösleges település sincsen - mondta Orbán Viktor kedden a Nyíregyházi Televíziónak adott interjújában.

Nyíregyháza, 2014. március 25., kedd (MTI) - Olyan gazdaságpolitikát kell megvalósítani, amelyben az országnak minden darabja megtalálja a maga helyét, éppen ezért egyetlen fölösleges ember, egyetlen fölösleges település sincsen - mondta Orbán Viktor kedden a Nyíregyházi Televíziónak adott interjújában.

A miniszterelnök a 60 milliárd forintból felépített új Lego-gyár avatását követően a helyi televízió műsorában úgy fogalmazott, hasonlóságot lát a Lego játék és aközött, ahogyan a legjobb megoldásokat kell kigondolni egy ország számára.

Mint elmondta, ahogyan a Lego összeillesztéskor nincs felesleges darab, úgy nincs alulfejlett térség sem, ezért olyan gazdaságpolitikát kell megvalósítani, ahol az országnak minden darabja megtalálja a maga helyét.

Egyetlen fölösleges vagy reménytelen település sincsen, legfeljebb nem elég fejlett, mert talán még nem hozta ki magából azt, ami benne van - mondta interjúban Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy számára személyesen is fontos az egyesek által "hátrasorolt" Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, mert az ilyen térségek igenis alkalmasak arra, hogy az ország fejlődési fősodrához csatlakozzanak, az elmúlt időszakban pedig ebbe az irányba is haladt az ország.

A kormányfő szerint Nyíregyháza "egy nagyon erősen fejlődő, tiszteletreméltó és erős város", amelyből kisugárzik az erő az egész megyére. Felidézte, 2010-re Nyíregyháza a felhalmozott adósság szempontjából a reménytelen helyzetben lévő városok közé tartozott, ezért a kormány a tartozás átvállalásáról döntött.

Magyarország minden városának és minden falujának "a válláról levettünk minden adósságot", Nyíregyháza esetében azt jelentette, hogy innen 19 milliárd forintnyi adósságot vittünk el - emlékeztetett Orbán Viktor, hozzátéve, ha ez nem történt volna meg, a város "elsüllyedt és megfulladt volna". Elmondta, 170 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett, illetve érkezik Nyíregyházára, ahol a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés volt az elmúlt években.

A nyíregyházi Lego egyike annak a 43 cégnek, amellyel Magyarországnak stratégiai megállapodása van - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében most 20-21 ezerrel dolgoznak többen, mint négy évvel ezelőtt.

Ez szerintem egy olyan eredmény, amire mindannyian büszkék lehetünk - jelentette ki.

Orbán Viktor a következő esztendők kihívásai között az újabb városi adósságcsapdák elkerülését és az ország adósságának csökkentését említette, annak érdekében, hogy több forrás jusson fejlesztésre és kevesebb pénz adósságtörlesztésre. Szerinte folytatni kell és meg kell védeni a rezsicsökkentést, ami "egy fantasztikus dolog," és fontos megújítani és fejleszteni - elsősorban a modern munkahelyek betöltésére alkalmas - szakmunkás-képzést.

A miniszterelnök elmondta, hogy folytatódik az infrastruktúra fejlesztése, az M3-as autópálya országhatárig történő építésének jótékony gazdasági következményei lesznek.

A kormányfő megjegyezte, fontos időszak előtt áll Magyarország, a parlamenti választáson "múlt és a jövő között kell választanunk". Az őszi önkormányzati választás után a kormányzásban még nehezebb feladat következik, mert az új alkotmányos rend szerint a polgármesterek már nem lehetnek tagjai a parlamentnek - tette hozzá. A parlamenti választási eredmények ismeretében ekkor Nyíregyházának is hoznia kell még egy döntést, azaz hogyan akarja létrehozni az új városvezetést és az hogyan fog majd együttműködni kormánnyal - fogalmazott Orbán Viktor.

Miniszterelnök arra a kérdésre, milyen képviselőre lenne szüksége a városnak a következő négy évben, azt mondta, olyan képviselő kell, aki képes a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat megvédeni, valamint átérzi a saját személyes felelősségét a családok támogatásának ügyében.

Olyan embereket indítunk jelöltként, akik megadják a tiszteletet az idősebb nemzedéknek, átérzik a családok helyzetét, illetve a munkát és a dolgozó embereket is megbecsülik - mondta Orbán Viktor a Nyíregyházi Televíziónak adott interjújában.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!