Nyíregyháza hírei

2014.03.11. 07:47

Pirulák reggelire, tabletták vacsorára

Nyíregyháza - Volt olyan beteg, akinek a terápiája 278 millió forintra rúgott.

Nyíregyháza - Volt olyan beteg, akinek a terápiája 278 millió forintra rúgott. Tavaly 295 milliárd forint támogatást fizetett ki a patikai forgalomban kiváltott gyógyszerek és bizonyos speciális beszerzésű készítmények után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) – olvasható a vilaggazdasag.hu-n. Ezt a betegek 147 millió recept kiváltásánál használták fel, ami átlagosan 41 ezer forintnyi támogatást jelent.

A hagyományos készítményekre szoruló betegek között is nagy számban akadtak olyanok, akinek a terápiájára tízmillió forintos nagyságrendű támogatást fordított a biztosító.

A legdrágább kezelést igénylő súlyos betegségek esetében előfordult, hogy egy beteg gyógyszeres terápiája csaknem 278 millió forintra rúgott.

– Ami az ország nagyban, az a megye kicsiben – tömörítette egyetlen mondatba az adatokat dr. Tari János, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke.

Akár tíz–tizenkét gyógyszer

– A magas vérnyomásos, diabéteszes betegek száma a megyében is magas, ahogy sajnos az asztmás, COPD-s, vagy daganatos megbetegedések statisztikájában sem a sor végén jegyzik Szabolcs-Szatmár-Bereget, arról nem is szólva, hogy gyakori a társult betegség, ami miatt nem egy beteg 4-5, de akár 10-12 gyógyszert is szed rendszeresen.

– A gyógyszerész példaként csak a cukorbetegséget említi, amikor a szövődmények miatt a páciensnek a vese, a szem betegségeit, a magas koleszterin szintjét és az esetleges érszűkületét is kezelni kell, és ne feledkezzünk meg a mellékhatásokról sem. – Egy másik fontos tényező, hogy egy folyamatosan elöregedő társadalomban élünk, s a kor előrehaladtával egyre több gyógyszerre van szüksége az embereknek – hoz egy újabb példát Tari János, s innen nézve, az átlagosan egy emberre jutó évi 15 recept nem tűnik olyan soknak, persze a kép ettől sokkal árnyaltabb.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!