Nyíregyháza hírei

2014.08.25. 09:28

Támogatást kérnek az almát termelőknek

Nyíregyháza - A rekord mennyiségűnek ígérkező almát belföldi piacon biztosan nem tudják majd elhelyezni a gazdák.

Nyíregyháza - A rekord mennyiségűnek ígérkező almát belföldi piacon biztosan nem tudják majd elhelyezni a gazdák.

Szabolcs-Szatmár-Beregben az ősz leginkább az almáról szól. Alig akad a megyében család, akiket közvetlenül vagy közvetve ne érintene ennek a gyümölcsnek a termesztése, annak piaci helyzete.

– Az előzetes kilátásokat és a médiában megjelenő híreket ismerve nincs okunk ebben az évben a túlzott optimizmusra. A rekord mennyiségűnek ígérkező almát belföldi piacon biztosan nem tudjuk elhelyezni – osztja az aggodalmakat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A problémát érzékelve az agrárgazdasági kamara lehetséges megoldásokat tartalmazó javaslatokkal élt az agrárkormányzatnál. Ezek között szerepel termelési, feldolgozási és tárolási, vagy közraktározási támogatás a még rendelkezésre álló „de minimis” keret terhére.

A forgalmazás után is

– A termelési támogatás kétféleképpen valósulhatna meg: a gondozott ültetvénytől elvárható hozamot elérő termelő (megfelelő igazolás ellenében) juthatna egy alanyi jogon járó egységes átalánytámogatáshoz, hektáronkénti fix összegben – részletezte az elképzeléseket Rácz Imre megyei elnök.

A másik lehetőség önállóan, vagy az előző eljárással kombinálva, az átlag feletti hozam többletterméséhez nyújtott támogatás lenne, Ft/kg árkiegészítésként. Ez a módszer adminisztrációja miatt nehezebben kivitelezhető.

A feldolgozási és tárolási, vagy közraktározási támogatás a tárolási eszköz (tartályláda) beszerzésének támogatásán keresztül is megvalósítható a Termelői Szervezetek Működési Programjának Nemzeti Támogatása terhére.

– A de minimisből szintén támogatható a feldolgozott termékforgalmazás is, ami elsősorban az almalé sűrítményt előállítókon keresztül jutna el az ágazatba, de a termelő is részesedhetne belőle forgalmazási támogatás formájában, a közraktárba elhelyezett étkezési almája után.

Vannak még egyéb tervezetek is a jogalkotók előtt, döntés és a részletek kidolgozás még ebben a hónapban várható – mondta az elnök.

Határidő: augusztus 31.

Az egyéb teendőket érintve hívta fel a figyelmet egy fontos határidőre: augusztus 31-én vége a gazdálkodási évnek, ami azt jelenti, hogy az agrár-környezet gazdálkodási támogatásban részesülőknek, a programban vállalt utolsó évre teljesíteniük kell a talaj és lomb vizsgálatra vonatkozó kötelezettségüket.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!