Nyíregyháza hírei

2014.09.22. 09:13

Nem csak egészséges, gyors is

Nyíregyháza - Sokan azért választják a kerékpárt, mert a forgalmas városokban gyorsabban eljutnak céljukhoz.

Nyíregyháza - Sokan azért választják a kerékpárt, mert a forgalmas városokban gyorsabban eljutnak céljukhoz.

Kezdetben örült az emberiség az üzemanyagok által meghajtott járműveknek, aztán rá kellett döbbennie, hogy a technikai fejődésnek számos hátránya is van.Természetesen kényelmesebb autóba ülni, motorkerékpárra pattanni, azonban mindez a környezet pusztításával is jár.

Mobilitási hét

A környezettudatos életmód tudatosítására, népszerűsítésére született meg az európai autómentes nap ötlete, ami 1998 óta minden évben szeptember 22-én igyekszik felhívni a települések lakóinak és vezetőinek figyelmét a fenntartható környezet, az emberbarát városi közlekedés fontosságára. Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg.

Szerencsére napjainkban egyre többen ülnek kerékpárra, igaz, más-más okok miatt. Valaki csak egészségesen akar élni, míg mások a drága üzemanyagárak miatt választják az olcsóbb közlekedést.

A mai összeállításunkban közismert személyeket faggattunk arról, mit jelent számukra a biciklizés.

Trombitatok a háton

– A rendszeres kerékpározást tíz évvel ezelőtt kezdtem el. Akkor az késztetett arra, hogy a próbák és a koncertek miatt bennem lévő feszültséget kihajtsam magamból – mondta el érdeklődésünkre a nyíregyházi származású trombitaművész, Bakó Levente, aki többek között a nyíregyházi Szabolcs Koncert Fúvószenekar művészeti vezetője is.

– Szerencsére az életemet mostanában meghatározó két városban, Budapesten és Nyíregyházán is egyre több a kerékpárút, szinte már mindenhová el lehet jutni két keréken, s ami nagyon fontos, biztonságosan lehet közlekedni.

– Kezdetben a kikapcsolódás miatt ültem biciklire, az utóbbi években pedig azért is, mert így gyorsabban eljutok a próbákra, hivatalokba. Van kerékpárom Budapesten és Nyíregyházán is, s mivel autót nem vezetek, otthon is gyakran nyeregbe pattanok. Pár éve még megnéztek az emberek, amikor a hátamon trombitatokkal tekertem, de ma már mindennapos látvány Budapesten, hogy öltönyben, nyakkendőben mennek irodai dolgozók biciklivel a munkahelyükre.

A bicikli mozgásban tart

Gyakran érezheti nyeregben magát Nyíregyháza címzetes főjegyzője, aki gyermekkora óta rajong a kétkerekűekért. – Hozzátartozik a mindennapjaimhoz a kerékpározás. Így járok munkába, ráadásul a feleségem és a gyermekeink is nagy kedvvel kerekeznek. Nálunk megszokott program, ha hétvégente teszünk egy nagy kört Nyírturára vagy Nyírszőlősre, akár 30–40 kilométeres is lehet a túra. Semmihez sem hasonlítható az élmény. Kellemesen feltöltődik ilyenkor az ember, kitikkad, iszik egy jó üdítőt, és megy tovább. Nekem a munkaeszközömmé vált a bicikli, minden nap mozgásban tart – fejtegette dr. Szemán Sándor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!