Nyíregyháza hírei

2014.09.20. 17:52

Sokkal több sima nyelvtanulásnál

Nyíregyháza - A világ minden tájáról érkeztek diákok Nyíregyházára, akik a tanulás mellett a kultúránkat is megismerhetik.

Nyíregyháza - A világ minden tájáról érkeztek diákok Nyíregyházára, akik a tanulás mellett a kultúránkat is megismerhetik.

Sokan úgy tartják, a tanulás a legfontosabb. A gyermekek jövőjét nagyban befolyásolja, hogy tizenévesen meddig jutnak el, mit tapasztalnak meg a világból.

Nagyjából egy hónapja arról cikkeztünk, hogy néhány bátor nyíregyházi diák családját és barátait hátrahagyva elindult az ismeretlenbe, és többek között Norvégiában és Olaszországban tölt el egy teljes tanévet. Augusztus végén fordult a kocka, hiszen 120 külföldi diák érkezett hazánkba.

Ezek közül Nyíregyházára öt országból (Törökország, Hollandia, Thaiföld, Japán, Svédország) összesen hatan érkeztek, emellett egy argentin kislány már január óta itt tanul. Hogy az utazás gördülékenyen menjen, a fiatalok segítségére volt az AFS (American Field Service), melyet egyébként a két világháborúban mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hoztak létre a nemzetek megbékélésének elősegítése érdekében.

A szervezet mára a legnagyobb diákcsere-szervezetté nőtte ki magát. Hazánkban eddig valamennyi megyében volt kiépített körzete, Szabolcs-Szatmár-Beregben, ezen belül is Nyíregyházán most vert sátrat.

Idegen kultúrákkal ismerkedtek

– Miután megérkezett Magyarországra valamennyi külföldi diák, Dunaharasztiban rendeztünk nekik egy orientációs tábort, ahol az idegen kultúrából érkezők megtapasztalhatták, hogy a saját, megszokott életvitelük mellett vannak eltérő szokások, melyeket itteni tanévük alatt elsajátíthatnak – fogalmazott Toldi Zsuzsanna, az AFS Magyarország nyíregyházi körzetének elnöke.

– A Nyíregyházán lévő hét diák közül négyen az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói, egy gyermek az Arany János Gimnáziumban tanul, egy a Krúdy Gyula Gimnáziumban, egy pedig a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium növendéke egy tanéven keresztül. Emellett szeptember 16-ától heti két órában tanulnak magyarul a Krúdyban – folytatta Toldi Zsuzsanna, majd hozzátette: a fiatalok kaptak maguk mellé egy-egy „őrangyalt” is, akinek az a feladatuk, hogy a cserediák és a fogadó család között fellépő nyelvi, vagy kultúrabeli nehézségeket, illetve konfliktusokat enyhítse.

– Ami a magyar gyerekeket illeti, november végéig jelentkezhetnek – akkor lesz ugyanis az első kiválasztás – az AFS.hu internetes oldalon mindazok, akik a 40 ország valamelyikében szeretnék tölteni a következő tanévet.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!