Nyíregyháza hírei

2014.10.06. 10:28

A munkája a hobbija

Nyíregyháza - Visszhangzik a kis műhely, ahogy lesújt a kalapács az üllőn izzó fémre, de a szomszédokat ez nem zavarja.

Nyíregyháza - Visszhangzik a kis műhely, ahogy lesújt a kalapács az üllőn izzó fémre, de a szomszédokat ez nem zavarja. Fáradhatatlanul dolgozik a fújtató, s meg is lesz az eredménye: a parázsló faszénből lángok csapnak fel, s már nyaldossák is körbe az odatett vasrudat, hogy aztán sok-sok kalapálás után egy szép, díszes kard legyen belőle.

Visszhangzik a kis műhely, ahogy lesújt a kalapács az üllőn fekvő izzó fémre, azonban szerencsére az érces és ütemesen ismétlődő hang egyáltalán nem zavarja a szomszédokat. Hogyan is zavarná, amikor a legközelebbi szomszéd pár száz méterrel arrébb lakik. Nem véletlenül választotta lakhelyül az alsóbaduri tanyát Szabó István népi iparművész, fegyverkovács és restaurátor, hiszen így amikor kedve tartja, illetve amikor a munkája megkívánja, éjt nappallá téve dolgozhat.

S ez így is volt a közelmúltban, hiszen harmadik éve ő készíthette el az augusztus 20-ai budapesti tisztavatási ünnepségre a díszkardokat. Több mint száz ilyen fegyvert elkészíteni bizony sok időbe kerül, s valljuk be férfiasan, kemény, embert próbáló, monoton munka. De hát ez csak a kívülállók számára tűnik így, hiszen Szabó Istvánnak a munkája egyben a hobbija is, a családja mellett a másik szenvedélye a fegyverek készítése.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!