Nyíregyháza hírei

2014.10.07. 08:08

A pöffeszkedő pöfeteg és a gyilkos galóca

Nyíregyháza - A színes és hangoskodó madarak még érdekesebbé tették a tárlatot.

Nyíregyháza - A színes és hangoskodó madarak még érdekesebbé tették a tárlatot. Két mosolygós gombafiú fogadott a piaccsarnok bejáratánál, és készségesen igazítottak útba, amikor a kiállításról kérdeztem őket. A sorok között sétálva aztán együtt találgattuk a Kazinczy Ferenc általános iskolában másodikos Kácsor Lucával, melyik milyen gomba lehet.


Gál Erzsébet: Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos a kiállítás.


Kalaposok és madarak

– Ez az óriás pöfeteg, ez meg a légyölő galóca – mutatta magabiztosan két pad között forgolódva, és hozzátette: a felsoroltak nem ehetőek, de a csiperke biztosan az, mert az anyukája gyakran főz belőle otthon. Tanító nénije, Kovács Tamásné szerint hasznos kezdeményezés a tárlat, hiszen a gyerekek az iskolai természetismeret órákon megtanulják megkülönböztetni az ehető és a mérgező gombákat, itt pedig testközelből is megismerkedhetnek azokkal. Kiemelte, hogy a gazdag kalapos felhozatal mellett a madarakról is sikerül többet megtudniuk a tanulóknak, így még izgalmasabb számukra a kiállítás.

– Ősszel is sokan térnek be hozzánk nejlon zacskóba (ami egyébként tilos), kosárba vagy ládába szedett gombákkal, mi pedig a hét minden napján segítünk kiválogatni az ehetőket. Ha galóca keveredik a gombák közé, az egészet megsemmisítjük, ha más, nem ehető fajta, akkor eltávolítva hazavihetik az erdőjárók a zsákmányt – mondta Gál Erzsébet gombaszakértő, aki úgy véli: gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt hasznos, ha megismerkednek a gombavilággal.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!