Nyíregyháza hírei

2014.10.18. 16:28

Értő kezekben a receptek

Nyíregyháza - Továbbra is várjuk a karácsonyi receptötleteket, amelyek közül a legjobb húsz bekerül a novemberben megjelenő színes magazinunkba.

Nyíregyháza - Továbbra is várjuk a karácsonyi receptötleteket, amelyek közül a legjobb húsz bekerül a novemberben megjelenő színes magazinunkba.

Arra, hogy olvasóink valóban a legjobb recepteket találják majd a kiadványban, a szakmai zsűri tagjai jelentik a garanciát: Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezetének elnöke, Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Rácz Mihály, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend nagymestere. Azt mondják, a receptek kiválasztásakor a népi jellegre helyezik majd a hangsúlyt.

Rácz Mihály arról beszélt, hogy a régi falusi karácsonyokat a jövedelmi viszonyok és a vallás határozta meg. – A katolikusok az éjféli miséig a böjtöt tartották szem előtt, a dínom-dánom azt követően kezdődött. Az evangélikusok ezzel szemben a bőségre törekedtek, természetesen attól függően, milyen volt a jövedelmi helyzetük. Mindig volt az asztalon leves és legalább 6–8-féle főétel, így nem maradhatott el a töltött káposzta, a hurka és a kolbász, ha volt a háznál pulyka, liba vagy kacsa, abból készítettek ünnepi ételt, de elmaradhatatlan volt a mák és a dió. – Az alapanyagok között azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat találjuk, amelyeket otthon termesztettek/neveltek, majd tartósítottak: aszaltak, szárítottak, sóztak, füstöltek, így a káposztát, kukoricát, burgonyát, gyümölcsöket (szilvát, almát), húst – mondja Tóthné Medved Zsuzsanna. – Így került az asztalra a hal is, aminek sokáig nem volt túl nagy sikere, ma viszont már a karácsony elképzelhetetlen halászlé nélkül – teszi hozzá Krivács András.

Ahogy a nagykönyvben ...

Zsuzsa arról mesél, hogy a töltött káposztát többféleképpen is elkészítették, ahol nem volt rizs, ott tarhonyát vagy darát tettek bele. Kíváncsiak vagyunk arra, az olvasók milyen töltött káposzta recepteket ismernek – ezeket is várjuk. Az, hogy hol mi kerül az asztalra karácsonykor, nemcsak pénz-, de korfüggő is, ezt Zsuzsa a saját gyerekein is tapasztalja. – Más az ünnepi menü az idősebb korosztályhoz tartozó családoknál és más a fiatalabbaknál, akik szívesebben kísérleteznek, és kreatívabb módon készítik el az ételeket. – Az a fontos, hogy ha valamilyen ételnek neve van, az valóban olyan is legyen: például a csáki rostélyost nem lehet másképp elkészíteni, csak úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva – mondja Rácz Mihály.

Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a többnapos ünnep alatt hagynak maguknak szabadidőt, és nem töltenek minden egyes percet a konyhában. Sokan elutaznak karácsonykor és az adott szállodában keresik a hagyományos karácsonyi ízeket, mások egy ebéd vagy egy vacsora erejéig keresnek fel egy éttermet – ezzel még nagyobb felelősséget hárítva rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!