Nyíregyháza hírei

2014.10.01. 19:03

Ki fogja az almát felvásárolni?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdák egyelőre nincsenek a megfelelő információ birtokában.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdák egyelőre nincsenek a megfelelő információ birtokában.  – Örömmel halljuk, hogy a Nemzeti Kerekedőház Zrt. felvásárolja a beragadt almát, erre szükség is van, hiszen a termés jó, viszont a piac finoman szólva is szűkös. A szezonnak még nincs vége, rengeteg alma maradt a fán, sok társam nem tudja, hogy leszedje-e vagy sem – kereste fel lapunkat egy szabolcsi almás gazda, aki hozzátette: ez mind szép és jó, de pontos információval sem ő, sem a társai nem rendelkeznek arról, hogy hol és ki vásárolja majd fel tőlük a gyümölcsöt.

Csak megerősítették

Lapunk megkereste a Földművelésügyi Minisztérium sajtóosztályát, ahol részletekről nem tudtak beszámolni, csak a már (napok óta publikus) hírt megerősíteni, miszerint: „a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. komoly piaci aktivitást kíván kifejteni azzal, hogy almát fog felvásárolni a gazdáktól. A felvásárlási ár étkezési alma esetében 35 forint, az ipari alma esetében pedig 20 forint lesz kilónként, a feldolgozóipari kapacitás erejéig. Ez az ár az átvételi helyen értendő. Az így felvásárolt, jó minőségű magyar almát elsősorban a közétkeztetésben lehet majd felhasználni”.

Konkrétum később

Konkrétumokról tehát az FM sajtóosztálya kedd délután még nem tudott beszámolni, így lapunk megkereste Rácz Imrét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét.

– Kedden késő estig a kamara nyíregyházi épületében tárgyaltam a felvásárlás részleteiről Mártonffy Bélával, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével, Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, valamint a Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviselőjével – mondta egyelőre szűkszavúan a megyei elnök, aki későbbre ígért részletes információt az állami segítségnyújtás részleteiről.

További részletek a Kelet-Magyarország október 2-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!