Nyíregyháza hírei

2014.12.05. 17:41

A türelem éve volt 2014

Nyíregyháza - Fejlesztések, rezidensek, műtétek és várólisták – mérlegen az év.

Nyíregyháza - Fejlesztések, rezidensek, műtétek és várólisták – mérlegen az év.

– Míg 2013 a válságkezelés, addig 2014 a türelem éve volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház életében – így összegezte a lassan magunk mögött hagyott esztendőt Mangol Csilla, az intézménycsoport főigazgatója. – Az idén az uniós fejlesztési projektekre, a saját működés gazdaságosabbá tételére, valamint az orvosok, ápolók megtartására és motiválására fókuszáltunk. – A beruházásokról a főigazgató elmondta, a csaknem 26 milliárd forintos fejlesztési portfólió eredményei szemmel láthatóak; épül a Tömbkórház, elindult a sürgősségi centrum kivitelezése, Nyíregyházán és Nagykállóban is jól halad a rehabilitációs projekt, s a szatmár-beregi kórházakban is jelentős fejlesztések fejeződtek be, illetve zárulnak le jövőre.

A gazdálkodásról kiderült: stabil a pénzügyi helyzetük a megyei kórházaknak, újabb adósságot nem termelnek, s csak az energetikai rendszerek korszerűsítésével évi több száz millió forintot tudnak megspórolni. A csaknem 4500 főt foglalkoztató intézménycsoportban sikerült minimális szinten tartani a fluktuációt (munkaerő-elvándorlás), valamint az országosan is példaértékű ügyeleti rendszer már nemcsak az orvosoknak, hanem az ápolóknak is plusz jövedelmet jelent a többletmunkáért, és bővült a cafeteriarendszer is.

– A tudományos munka fejlődése, a civil szervezetekkel és mecénásokkal egyre erősödő kapcsolat, a munkatársaink szakmai díjai és elismerései is megerősítik, hogy egy sikeres évet hagyhatunk magunk mögött – mondta Mangol Csilla.

Van utánpótlás

– A három telephelyes (Fehérgyarmat, Mátészalka és Vásárosnamény) északi pólus intézményeiben több mint 2 milliárdos projekt valósul meg – erről már dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes beszélt. Fehérgyarmaton elkészült a sürgősségi osztály új épülete és a neonatális (újszülött) intenzív osztály, valamint az intenzív osztály is megújult, Mátészalkán a központi műtőt adták át, de eszközbeszerzésre is több mint 600 millió forint jut a program keretében – derült ki az idén 1 millió járó- és több mint 30 ezer fekvőbeteget ellátó intézmények fejlesztéséről.

A főigazgató-helyettes büszkén említette, hogy 15 új rezidens érkezett hozzájuk, ami szinte egyedülálló hazánkban.

– Többek között bel- és gyermekgyógyász, radiológus, valamint szülész-nőgyógyász rezidenseink vannak, így joggal bízhatunk a hosszú távú utánpótlásban, ami a betegellátás szempontjából kiemelkedő jelentőségű – hangsúlyozta Szondi Zita.

Tízezredik vizsgálat

A több mint 2 millió járó- és 81 ezer fekvőbeteget ellátó Jósa András Oktatókórház idei munkáját dr. Adorján Gusztáv főigazgató-helyettes méltatta, de szólt a kártérítési perekről és várólistákról is.

– Hamarosan a tízezredik szívkatéteres vizsgálatot végzik el az oktatókórházban, az eredmények önmagukért beszélnek: 50 százalékkal sikerült csökkenteni a infarktusos halálozások számát.

Neuralgikus kérdésnek nevezte a várólistákat. Az idén arra kapott lehetőséget a kórház, hogy 97-tel több térd- és csípőprotézis-műtétet végezzenek el (a mindennapi munka mellett), így több évvel sikerült lerövidíteni a várakozási időt, de a szemészeti műtéti várólista is rövidebb lett.

– A kártérítési perek jelentős részéről kiderül, hogy azok megalapozatlanok. Annak érdekében, hogy a hozzátartozókat segítsük az ilyen esetekben, létrehoztunk egy szakértői csoportot, amelyik véleményezi az ügyeket, így a családok pontosabb képet kapnak, és ennek ismeretében dönthetnek a per mellett vagy ellen – magyarázta a főigazgató-helyettes.

Megjegyezte: nem egyszer a pert vesztett családok arra kérik a kórházat, tekintsen el a perköltség megfizettetésétől, hiszen az mindig a vesztes felet terheli.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!