Nyíregyháza hírei

2015.02.12. 19:51

Az otthonunk melegéért

Nyíregyháza - A társasházak a fűtési rendszer korszerűsítésére, és a megújuló energiaforrások hasznosítására is pályázhatnak.

Nyíregyháza - A társasházak a fűtési rendszer korszerűsítésére, és a megújuló energiaforrások hasznosítására is pályázhatnak.

Folytatódik az Otthon Melege Program – adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A január 7-én megjelent Otthon Melege Program 10 milliárd forintos keretet biztosít társasházak energiahatékonysági beruházására. A közzétett pályázati feltételrendszer részleteiről Vámosi Gábort, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt lapunknak.

Következő elem

– Az Otthon Melege Program következő eleme a társasházi energiahatékonysági pályázat – közölte Vámosi Gábor, majd hozzátette: a mintegy 4,3 milliós hazai lakóingatlan-állomány 70 százaléka energetikailag nem megfelelő, ezek jelentős hányadát a következő időszakban szeretnék felújítani.

Az 5–60 lakásos panel- és téglaépítésű társasházak a megjelent pályázati feltételrendszerben meghatározottak szerint március 9-étől adhatják be pályázataikat, a támogatási intenzitás elérheti akár az 50 százalékot is. A társasházak nem csupán szigetelésre és nyílászárócserére pályázhatnak, hanem a fűtési rendszer korszerűsítésére, és a megújuló energiaforrások hasznosítására is.

– A tízmilliárd forintos keretösszeg egy-egy lakás esetében 350 és 650 ezer forint körüli támogatást jelent majd. A cél, hogy az érintett ingatlanok minél nagyobb mértékű energiamegtakarítást realizáljanak, ezért komplex programok megvalósítását szoktuk javasolni – tette hozzá az ügyvezető. Vámosi Gábor elmondta, hogy az új program összesen mintegy 20 ezer lakás, háztartás energetikai korszerűsítését irányozza elő azzal a céllal, hogy tovább mérséklődjön a háztartások energiafelhasználása, közelítve ezzel hazánk nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásaihoz.

Két ütemben folyósítanak

A feltételrendszer útmutatása alapján az elnyert támogatások folyósítása két ütemben történik: az első ütemben az elnyert összeg 95 százalékát fizetik ki a pénzügyi elszámolást követően, a második ütemben pedig, a 3 éves jelentéstételi időszak lejártával a maradék 5 százalékot folyósítják, amellyel a pályázat benyújtásakor előrejelzett energiamegtakarítást fogják ellenőrizni.

A rendelkezésre álló keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel- és társasházi lakások arányában osztják majd le.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!