Nyíregyháza hírei

2015.03.02. 14:31

Élesedik a helyzet az utakon

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A rendszer célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A rendszer célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése.Március 1-jétől éles üzemben működik a január elsején indult Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) – tudatta lapunkkal az Objektív Hírügynökség.

Átláthatóságot szeretnének

– Január elsején indult az EKÁER, melynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása – tájékoztatott Suller Attila alezredes szóvivő.

A próbaüzem alatt az érintett gazdálkodóknak lehetősége nyílt a rendszer megismerésére valamint a működéssel kapcsolatos észrevételek megtételére.

A március elsején már éles üzemben működő EKÁER jelentős könnyítéseket tartalmaz, így például a kockázatos termékek esetében a mennyiségi és értékhatár egységesen 500 kilogramm illetve 1 millió forint lett. Bővült a mentességek köre is, így nem kell bejelenteni – egyebek mellett – a gyógyszer-, a hulladék- vagy a fémtörvény hatálya alá tartozó fémhulladék szállítmányokat sem. Lehetőség van az útszakasz mentesítésre is, amelynek lényege, hogy egyes gyártó cégek a 20 kilométeres körzeten belüli beszállítóiktól érkező szállítmányok esetén mentesülhetnek a bejelentés alól, amennyiben ezt kérik a NAV-tól.

Kockázati biztosíték

Március 1-jétől a kockázatos élelmiszerek és termékek szállítása esetén már az úgynevezett kockázati biztosítékot is meg kell fizetni azon gazdálkodóknak, akik nem mentesülnek alóla.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!