Nyíregyháza hírei

2015.04.14. 17:53

Vegyük fel a kapcsolatot a lelkünkkel!

Nyíregyháza - Soma Mamagésa szerint a belső hang mutatja az irányt.

Nyíregyháza - Soma Mamagésa szerint a belső hang mutatja az irányt.

Az Új nő lényegisége a XXI. század elején – ezzel a címmel tart előadást Spitzer Gyöngyi, közismert nevén Soma Mamagésa április 15-én, szerdán 17 órától Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. A szólóestre a belépés díjtalan, része a RÉV Alapítvány által indított programnak, melynek célja a munkahelyi szexuális zaklatás és mobbing visszaszorítása Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mamagésával az előadás apropóján beszélgettünk.

Ön szerint milyennek kellene lennie a XXI. század eleji nőnek?

Soma Mamagésa: A kérdésben már eleve benne van a válasz: úgy látom, alapvetően belefáradtak az emberek abba az elvárásba, hogy mindig valamilyennek kellene lenniük. Az emberiség évezredek óta különféle elvárásoknak igyekszik megfelelni, és ez most elkezdett szétesni. Úgyhogy a „kellene lenni” helyett inkább használnám, hogy komfortosabb, testnek-léleknek optimálisabb lenne. És mi adná meg ezt? Az, ha elkezdenénk egyre többen fölvenni a kapcsolatot a saját lelkünkkel, és mernénk arra menni – mind-mind egyénileg –, amerre a belső hang mutatja az irányt. Úgy gondolom, sokkal boldogabbak, felszabadultabbak, a saját kreatív és teremtő képességeiket sokkal inkább megélő, a szó magasabb szintű értelmezésében is felnőtt emberek lehetnénk, ha mernénk napról-napra egyre jobban felfedezni saját magunkat, a saját én-határainkat, vágyainkat, képességünket, és ha egyre inkább aktiválnánk a bennünk élő őrök gyermeket. A XXI. századi nő előtt egy olyan lehetőség áll, ami ilyen tudatossági szinten globálisan még sosem adatott meg, sosem állt előttünk: integrálhatjuk az alapvető szerepeinket. Véget ért a keresztény kultúrából származó szűz és a szajha kettőssége, ami évezredeken át hozott egy totális hasadást a női teljesség megélésében. Konkrétan eddig lehetetlen volt a teljes női lét megélése. A mai nő egyszerre lehet anya – vénuszi nő – főpapnő – dolgozó nő – barátnő – örök gyerek.

Ezzel szemben hogyan jellemezné a XXI. századi átlagos magyar anyát, nőt?

Soma Mamagésa: Megint csak az átlagos mai emberrel kezdeném. Jó néhány felmérésből tudjuk, hogy hazánk élen jár a depresszióban, alkoholizmusban, borúlátásban. És amit ezzel még párhuzamosan megemlítek: elsők vagyunk a világon a TV előtt ücsörgésben. Azt látom, hogy az átlagember még alszik. Ez azt jelenti, hogy nem ébredt föl, még elhiszi, hogy bármi is az életében a másik, vagy mások miatt van, így hát a változást is kívülről várja. Magyarország az első Európában a férfiak korai halálozásában is. Az úgynevezett „életközép válság” is a férfiakat sújtja, nem a nőket. A 30-40-50-es nők jelenleg jóval aktívabbak, mint a férfiak. Szellemileg, érzelmileg sokkal többet tesznek magukért. Szintén felmérések, kutatások által bizonyított tény, hogy jelenleg művelődési házakba, színházba is elsősorban a nők vesznek jegyet, a könyvpiac is a nőkre apellál. Úgy gondolom, jelenleg sokkal fontosabb lenne a férfiakkal foglalkozni, ők vannak nagyobb bajban.

Mi a véleménye a nőnapról?

Soma Mamagésa: Szeretem a nőnapot, jó érzés, ha kényeztetik az embert. Az elmúlt kétezer év patriarchális időszaka annyi sebet ejtett a nőkön, hogy ennyi kompenzálás lazán belefér. És ha már ezt kimondtam, még annyit: jelenleg a nők kollektív fájdalom teste, illetve a férfiak kollektív bűntudat teste olyan nagy, hogy ahhoz, hogy a jelenben a saját életünket élhessük, mindezt el kell kezdeni tudatosan is lebontani.

Egy felmérés szerint az Európai Unióban a nők 30-50 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén (a férfiak 10 százalékát). Az előadása egy olyan programsorozat része, amelynek célja a munkahelyi szexuális zaklatás és mobbing (pszichoterror) visszaszorítása. Pályafutása során érte-e bármiféle zaklatás, bántás, tapasztalt-e hasonlót a környezetében?

Soma Mamagésa: Több mint 10 éve dolgozom elsősorban nőkkel. Majdnem minden csoportomban megkérdeztem, ki az, akit már molesztáltak, abuzáltak. A nők mintegy 30 százalékát. Az 50 túl sok, ezt a számot nem hiszem el, és nem a munkahelyi abuzálás a jellemző. Sokszor családon belül élik meg ezt a nők. Engem is abuzáltak már, a Tiszta szex cím könyvemben erről részletesen is írok. Ezzel a problémával mindkét nemnek fontos foglalkozni. Még mindig túl sok az elfojtás, feldolgozatlan sérülés. Belső munkával ezeket a sebeket is lehet gyógyítani.

- Cservenyák Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!