Megkönnyíti a válást egy bírósági közvetítő? És mennyibe kerül?

Megkönnyíti a válást egy bírósági közvetítő? És mennyibe kerül?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A bontóper megindítása előtt érdemes alaposan végiggondolni azt, hogy valóban elérkezett-e a kapcsolat vége, mindent megtettek-e a házasfelek annak megmentése érdekében.

A végleges döntés meghozatala előtt sokaknak segít és segíthet a párterápia igénybevétele is.

Írásbeli megállapodás

– Amennyiben végérvényesen a házasság felbontása mellett döntöttek, a per megindítását követően lehetőség van közvetítői eljárást igénybe venni. A felek szabadon választják meg azt, hogy melyik bírósági közvetítőhöz fordulnak. A közvetítők elérhetősége a Nyíregyházi Törvényszék honlapján megtalálható: http://nyiregyhazitorvenyszek.birosag.hu/birosagi-kozvetitok – mondta Sterné dr. Deák Andrea.

A közvetítői eljárás segíti a válni szándékozókat abban, hogy tisztázzák a jogi és érzelmi problémáikat, s a válás jogi vitás kérdéseiben vagy egy részének rendelkezésében közös megoldásra jussanak. A válás így kevesebb feszültséggel jár.

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője kiemelte: a felek megkeresése alapján a közvetítővel egyeztetett időpontban megbeszélést folytatnak a bíróságon. Amennyiben a per lényeges kérdéseiben megegyeznek, azt a közvetítő segítségével írásbeli megállapodásban rögzítik. Ezt az írásbeli megállapodást kell benyújtani a válóper eldöntésére kijelölt bírónak. Ha az jogilag megfelelő, a bíró egyezségként azt jóváhagyja, majd ítélettel felbontja a házasságot.

Az eljárás illetéke 30 ezer forint

A válóperben továbbra is az utolsó közös lakóhely szerinti bíróság jár el, s az eljárás során továbbra sem kötelező a jogi képviselet. A válóperes eljárás illetéke 30 ezer forint.

– Arra továbbra sincs lehetőség, hogy a bíróság az első tárgyaláson felbontsa a házasságot, ha a feleknek kiskorú gyermekeik vannak – hangsúlyozta Sterné dr. Deák Andrea. – Ezzel mintegy lehetőséget adva a házasfeleknek a válási szándék újbóli átgondolására – mondta a törvényszéki sajtószóvivő.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés