Ügyintézőnek adta ki magát, többször is a becsapott emberek töltötték fel a telefonját

Ügyintézőnek adta ki magát, többször is a becsapott emberek töltötték fel a telefonját
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – A többszörösen büntetett előéletű férfi vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt tölti jogerős börtönbüntetését a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben – tájékoztatta lapunkat dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Bankkártyaadatokat csalt ki

A vádlott – egy hozzá ismeretlen módon került telefonkészülékkel – találomra hívott fel embereket, és magát a telefonszolgáltató ügyintézőjének kiadva szolgáltatói ügyintézést színlelt. Elhitette az ügyfelekkel, hogy a telefonszámuk csak akkor maradhat élő, ha az általa lediktált SMS-kódot a telefonjukba beírják, és a szolgáltató számára elküldik. Valójában azonban a sértettek telefonegyenlegük terhére telefonfeltöltést kezdeményeztek, és a csaló ismerősének telefonegyenlegét töltötték fel, alkalmanként 15 ezer forinttal. A sértettek nem ismerték fel, hogy az SMS-ben megadott kódok valójában telefonszámok és a feltöltésre szánt összegek. Az elítélt férfi a sértetteket arra is rábírta, hogy a bankkártyájuk adatait is közöljék, ezek felhasználásával további telefonegyenleg-feltöltéseket végzett.

Óvatosságra intő példa

– Amennyiben a vádlott az előkészítő eljárás során elismeri a bűncselekmények elkövetését, az ügyészség az elzárását fogja indítványozni, amennyiben tagadja a csalásokat, és a bíróságon bebizonyosodik a bűnössége, az elzárásnál bizonyosan hosszabb tartamú börtönbüntetésre számíthat.

– Minden esetben bizonyosodjunk meg a hívó személyéről, és ne adjunk meg személyes adatokat, különösen nem bankkártyaadatokat ismeretleneknek! – tanácsolta dr. Borsodi-Buss Emese.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés