Képmutatás

2023.06.20. 21:53

Dömötör: az unió úgy kér pénzt a tagállamoktól, hogy azok a nekik járó támogatást sem kapták meg (videó)

Az Európai Unió úgy kér pénzt a tagállamoktól, hogy azok a nekik járó támogatást sem kapták még meg – erről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszélt egy keddi Facebook-videóban.

MW

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A politikus az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, amely szerint az uniós tagállamok a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtanának Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítésére.

Dömötör Csaba azt mondta, hogy a háború és Ukrajna finanszírozása miatt kiürült az uniós kassza, ezért több tízmilliárd euró kell pluszban az uniós költségvetésbe. A politikus szerint ennek legnagyobb részét – 50 milliárd eurót – Ukrajna további segítésére költenék, de ebből fedeznék az „elszállt kamatterheket és a brüsszeli bürokraták inflációval növelt fizetését is”.

Kitért arra, hogy az uniós költségvetés módosításához a tagállamok egyhangú döntése kell, éppen ezért ez egy „érdekes és furcsa vita” lesz, mert miközben a tagállamoktól többletbefizetést várnak el, 

Magyarország még nem kapta meg a jogosan járó uniós forrásokat, holott ez is benne van az uniós költségvetésben, és ezt is szerződések rögzítik.

„Amikor majd papírra vetik ezeket a pénzkérő javaslatokat, jó lenne, ha erre az ellentmondásos kérdésre válaszolnának” – fogalmazott a videóban a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában