Kánikula

2023.07.15. 09:38

Kitart a rendkívüli hőség, elrendelték a vörös kódot

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

MW

Nyári életkép a debreceni főtéren

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a „vörös kód”, ami az elmúlt években nem fordult elő – hangsúlyozta Fülöp Attila.

A „vörös kód” egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda

– magyarázta az államtitkár.

A „vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is

– mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott „vörös kód” jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Takarékoskodni kell a vízzel

A nagy melegre való tekintettel a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet - közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

A tárca közlése szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.     

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.     

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen mára szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel.     

Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent - olvasható a minisztérium közleményében.

Országszerte vizet osztanak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt országszerte vizet oszt a MÁV-START és a Volánbusz a forgalmasabb pályaudvarokon és autóbusz-állomásokon – közölte a vasúttársaság szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között biztosít ásványvizet utasainak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, míg a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a vármegyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszpályaudvarain.     

Jelezték: a vonatra várakozók így Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet.     

A busszal utazók pedig Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, míg a vidéki városok közül Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen vehetik igénybe ezt a segítséget.

A társaság arra is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a nagy melegben elegendő mennyiségű folyadékkal keljenek útra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában