Ukrán válság

2023.07.06. 06:05

Váratlanul Prágába érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő

498. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Petr Pavel cseh államfõ és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat a prágai várban 2023. július 6-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Petr David Josek

Petr Pavel: Ukrajna továbbra is számíthat Csehország segítségére

Ukrajna továbbra is számíthat Csehország segítségére - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő csütörtökön késő este Prágában tartott sajtóértekezletén, miután a Hradzsinban tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Zelenszkij a nap folyamán - előzőleg be nem jelentett - kétnapos látogatásra érkezett Szófiából Prágába. A látogatás második napján, pénteken az ukrán államfő találkozik Petr Fiala cseh kormányfővel, valamint a parlament két házának elnökeivel is.

"Csehország érdeke, hogy Ukrajna a háború befejezése után azonnal megkezdhesse tárgyalásait a NATO-csatlakozásról" - szögezte le a cseh államfő. Petr Pavel úgy vélte: Ukrajnának még az idén el kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Csehországnak Ukrajna támogatásáért. "Rendkívül fontos, hogy Prága az Ukrajnát érintő döntéseiben nem veszi figyelembe Moszkva véleményét" - vélekedett az ukrán elnök.

Újságírói kérdésre válaszolva Zelenszkij leszögezte: Ukrajna célja, hogy a NATO vilniusi csúcstalálkozóján meghívást kapjon a szervezethez történő csatlakozásra.

Prágába érkezett váratlanul Volodimir Zelenszkij ukrán államfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este előre be nem jelentett látogatásra Prágába érkezett, ahol Petr Pavel cseh államfővel tárgyal - jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Az ukrán elnök Bulgáriából érkezett Csehországba. A hírtelevízió szerint Zelenszkij Ukrajna biztonsági érdekeiért és NATO-tagságának támogatásáért lobbizik mostani kelet-európai körútján.

"Volodimir Zelenszkij látogatása Prágában bizonyítéka a kiváló cseh-ukrán kapcsolatoknak, szövetségnek" - mondta Markéta Pekarová Adamová képviselőházi elnök a televízióban.

ZELENSZKIJ, Volodimir; PAVEL, Petr
Petr Pavel cseh államfõ és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellép a díszõrség tagjai elõtt a prágai várban tartott fogadási ünnepségen 2023. július 6-án
Fotó: Petr David Josek / Forrás: MTI/AP

Az ukrán elnök látogatását Prágában rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik.

A nyilvánosságra hozott információk szerint Zelenszkij elsősorban a NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozójáról és az ezzel összefüggő biztonsági kérdésekről szeretne egyeztetni a cseh vezetőkkel. A látogatás második napján, pénteken Zelenszkij találkozik Petr Fiala kormányfővel, valamint a parlament két házának elnökeivel is.

Az észak-atlanti szövetség július 11-12. között a litvániai Vilniusban tartja csúcstalálkozóját.

Romániában fogják kiképezni az ukrán pilótákat az F-16-os harci repülőgépek használatára

Romániában alakít ki a NATO regionális F-16-os kiképzőközpontot, ahol az amerikai gyártmányú harci repülőgépek használatára készítik fel a szövetséges és partnerországok pilótáit, Ukrajnát is beleértve - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.

Erről a román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) döntött csütörtöki ülésén. A nemzetbiztonsági testület napirendjén a vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatos román célok áttekintése szerepelt.

Románia fontosnak tartja, hogy a védelmi szövetség egységes és szolidáris maradjon mind az orosz fenyegetést ellensúlyozó védelmi és elrettentő képességek fokozása, mind pedig Ukrajna euro-atlanti integrációjának folytatása terén. Vilniusban ennek érdekében "az eddigi NATO-Ukrajna-bizottság a mélyebb és strukturáltabb párbeszédet lehetővé tevő "NATO-Ukrajna-tanáccsá" alakul - olvasható a CSAT közleményében.

Klaus Iohannis román államfő a tanácskozáson a fekete-tengeri térség biztonságának erősítése mellett fog érvelni, amelyet a védelmi szövetség román kezdeményezésre a tavalyi madridi NATO-csúcson stratégiai jelentőségűnek nyilvánított - részletezte a kommüniké.

A CSAT fontosnak tartja, hogy Vilniusban további döntések szülessenek a NATO keleti szárnya védelmének és a szövetség elrettentő képességének növelése érdekében. A testület szerint ehhez Románia is hozzájárul a többnemzetiségű NATO-erők befogadásával és azzal, hogy védelmi kiadásait 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emelte.

A román nemzetbiztonsági testület csütörtöki ülésén az ország határain kívüli szolgálatra rendelhető katonák és rendőrök jövő évi létszámkeretét is elfogadta.

Orosz szóvivő: precíziós csapást mértek a nyugati harckocsik őrzésére szolgáló létesítményekre

Az orosz hadsereg tengerről indított, nagy hatótávolságú fegyverekkel mért precíziós csapást csütörtökre virradóra az ukrán erők és "külföldi zsoldosok" körleteire, valamint a nyugati harckocsik őrzésére szolgáló létesítményekre - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy az összes kijelölt objektumot megsemmisítették és a kitűzött célokat elérték. Kiemelte, hogy az ukrán stratégiai tartalékokban jelentős károkat okoztak.

A tábornok szerint az ukrán hadseregnek a nap folyamán elszenvedett vesztesége mintegy 425 fő volt, közülük 165-en Dél-Donyeck, valamint Zaporizzsja környékén dúló harcokban estek el. Mint mondta, a donyecki Urozsajne és a zaporizzsjai Dorozsnyanka térségében két ukrán diverzánscsoportot semmisítettek meg.

Konasenkov közölte azt is, hogy az orosz légvédelem Donyeck régióban lelőtt két ukrán Szu-25-ös típusú csatarepülőgépet, megsemmisítettek négy HIMARS-rakétát és négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, valamint 15 ellenséges drónt egyéb harcjárművek és tüzérségi eszközök mellett, amelyek között nyugati típusokat is említett.

Mint mondta, Donyeck régióban megsemmisítettek három ukrán dandárparancsnoki pontot, és összességében kilenc támadást vertek vissza. Luhanszk régióban pedig elhárították az ukrán erők Novoszelivszke településnél indított támadását.

Újabb fogolycserét hajtottak végre a harcoló felek

 

Oroszország és Ukrajna csütörtökön újabb fogolycserét hajtott végre, a harcoló felek ez alkalommal a biztonsági erők 45-45 fogságba esett tagját cserélték ki.

 

Az ukrán oldalon katonákat, nemzeti gárdistákat és a polgári védelem tagjait engedték szabadon - ismertette Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

A moszkvai védelmi tárca beszámolója szerint orosz oldalon 45 katona szabadulhatott a fogságból. Ezen felül az orosz fél két gyereket adott át ukrán szüleiknek.

A kijevi belügyminisztérium időközben közölte, hogy ötre emelkedett a lembergi (lvivi) lakóházat ért orosz rakétatalálat halálos áldozatainak száma. Hét embert mentettek ki eddig a romok alól, és mintegy hatvan lakost kellett evakuálni az épületekből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán bejelentette, hogy "érezhető választ fognak adni az ellenségnek".

Andrij Szadovij, a város polgármestere szerint a frontvonaltól több száz kilométerre fekvő Lembergben az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta több mint ötven lakóépület semmisült meg, és a város több mint 150 ezer embert fogadott be az ország harcok sújtotta térségeiből.

A dél-ukrajnai Herszon régióban legkevesebb két ember vesztette életét orosz rakétacsapás következtében. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők 84 tüzérségi csapását regisztrálták a nap folyamán. Hozzátette, hogy 38 lövedék Herszon városában csapódott be.

Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy jóval korábban kívánta volna megindítani az ukrán ellenoffenzívát. Ezzel összefüggésben mindenek előtt a tüzérségi eszközök hiányára utalt. "Egyes irányokban még csak nem is gondolhatunk arra, hogy megindítsuk az ellentámadást, mert nem rendelkezünk a megfelelő fegyverekkel" - ismertette.

Zelenszkij interjújában ismételten megerősítette, hogy Ukrajna vissza akarja szerezni a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetet. "Amíg a Krím orosz megszállás alatt áll, ez csak egyet jelent: a háborúnak nincs vége" - hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az ukrán vezérkar csütörtöki hadijelentésében tudatta, hogy az ukrán erőknek sikerült visszaverniük orosz támadásokat a Bahmuttól nyugatra található Bohdanyivka település határában, valamint a rommá lőtt várostól északra és délre. Az orosz hadvezetés ugyanakkor közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek három urán alakulatot az említett térségekben.

Volodimir Zelenszkij: Bulgária és Ukrajna élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg

Bulgária és Ukrajna élénkebb védelmi együttműködésben állapodott meg - közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki előre be nem jelentett látogatásra Szófiába érkezett a nap folyamán.

"Megbeszéltük a katonai támogatást, amelyet Bulgária nyújt országunknak. Számítunk az együttműködésre, amely már most számos életet mentett meg" - hangoztatta az ukrán elnök Nyikolaj Denkov bolgár kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Mindemellett köszönetet mondott bolgár házigazdáinak a kijevi vezetésnek nyújtott segítségért.

Zelenszkij nem sokkal a szófiai tárgyalásait megelőzően tudatta, hogy a megbeszélések napirendi pontjai között szerepel a NATO jövő héten esedékes vilniusi csúcstalálkozója is.

A sajtótájékoztató előtt a két vezető energetikai együttműködésről szóló memorandumot írt alá. "Közösen készen állunk nagyobb energiabiztonságot nyújtani országainknak kedvező árakkal az átlagembereknek" - mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök közölte azt is, hogy meghívta Bulgáriát, vegyen részt az ukrajnai újjáépítésben, különösen, ami az oktatási ágazatot illeti. Hozzátette: Bulgária a környezetvédelem és a digitalizáció terén is hajlandó segítséget nyújtani.

Rumen Radev bolgár államfő kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, s hangsúlyozta, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a béketeremtésre.

"Nem értek egyet azzal, hogy hadianyagot szállítsunk Kijevnek, különösen a bolgár hadsereg tartalékaiból. A hadsereg főparancsnokaként engem terhel a felelősség, hogy az ország harckészsége ne gyengüljön meg" - emelte ki Radev.

Továbbra is úgy vélem, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, és az egyre több fegyver aligha fog ehhez vezetni... Mindemellett többet szeretnénk hallani a béke szót. A fő erőfeszítéseknek a béke elérésére kellene összpontosulniuk. Úgy gondolom, jelen pillanatban nem használunk fel erre minden diplomáciai eszközt

 - tette hozzá a bolgár államfő.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov Zelenszkij bulgáriai látogatását kommentálva kijelentette, hogy mindez csak azt mutatja, hogy a kijevi vezetés a lehető legtöbb államot bele akarja rángatni a konfliktusba. Egyben hangsúlyozta, hogy az ilyen megbeszélések érdemben mit sem fognak változtatni az ukrajnai orosz hadművelet eredményén, ahogy azt a jelenlegi fronthelyzet is mutatja.

Oroszország bezáratja Finnország szentpétervári konzulátusát, és kiutasít kilenc finn diplomatát.

A tájékoztatást az orosz külügyminisztérium adta, amely egyúttal bekérette Finnország moszkvai nagykövetét, Antti Helanterát is. A lépés válasz arra, hogy Helsinki június elején szintén kiutasított kilenc orosz diplomatát – szögezték le a tárca részéről, hozzátéve, hogy a konzulátus működését lehetővé tévő egyezményt október 1-jével szüntetik meg.
A külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki Helanterának Finnország

"Oroszország-ellenes politikája miatt, amely évtizedek virágzó finn-orosz kapcsolatait rombolja le," valamint bírálta Finnország közelmúltbeli NATO-csatlakozását is, amely "a harcok folytatására bátorítja Kijevet".

Sauli Niinistö finn elnök hivatala június 6-án rendelkezett kilenc, hírszerzési tevékenységgel gyanúsított orosz diplomata kiutasításáról. A döntést a finn kül- és biztonságpolitikai miniszteri bizottság megbeszélését követően hozták meg. Finnország februárban határkerítés építésébe kezdett Oroszországgal közös határán.

Hollandia hazaküldené az ukrán menekülteket?

A holland kormánynak egyértelművé kell tennie a jelenleg az országban tartózkodó ukrán menekültek jövőbeli kilátásait, különösen a tartózkodási státusuk és a hazatérésük tekintetében – írja a Magyar Nemzet az Euractiv páneurópai hírportál a Migrációs Tanácsadó Testület (ARM) szerdai jelentése alapján.

Ahogy a háború elhúzódik, az átmeneti védelemről szóló irányelv és a létesítmények ideiglenes jellege kezd túlcsordulni

– olvasható a jelentésben. Hozzátették:

Ennek az ideiglenes intézkedéssel kapcsolatban azonban fenn marad egy fontos kérdés a társadalom számára: milyen perspektívát akar Hollandia nyújtani az ukránoknak?

Hollandia közel 95 ezer ukrán menekültet fogadott be a háború kitörése óta. Ők az Európai Unió átmeneti védelemről szóló irányelvének (TPD) értelmében védelmet élveznek, amely 2025 márciusáig érvényes. 

Az önkormányzatok és a menekültek azonban egyaránt aggodalmukat fejezték ki a jövőre vonatkozó kilátásokkal és az életkörülményekkel kapcsolatban.

A jelentés követeli, hogy az ukrán menekültek tartózkodási státusát és hazatérését uniós szinten vitassák meg és egyszerűsítsék, ezzel megelőzve az EU-n belüli másodlagos migrációt. Javasolják továbbá, hogy az ukránok ideiglenes vagy akár nem ideiglenes tartózkodási engedélyt kapjanak, beleértve a diákokat és a magasan képzetteket. A jelentés menedékkérők egyenlőbb bánásmódját is szorgalmazza ideértve a gyorsított munkavállalási engedélyek kiadását vagy a megfelelő lakóhely biztosítását.

Javasoljuk, hogy a kormány fontolja meg ezen kérdéseket, hogy jövőképet biztosíthasson az ideiglenesen érkezőknek

 – áll a jelentésben.

A holland kormány számára azért is okozhat nehézséget megfelelni ezen elvárásoknak, mert a korábbi bevándorlás miatt súlyos migráns– és lakásválság egyaránt sújtja.

Bulgáriába érkezett Volodimir Zelenszkij, biztonsági kérdésekről és a NATO-csúcstalálkozóról egyeztet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Bulgáriába érkezett csütörtökön, ahol az ország miniszterelnökével és államfőjével tárgyal. Ezt maga az ukrán elnök tudatta a közösségi oldalán.

Zelenszkij jelezte: Szófiában találkozik Nyikolaj Denkov kormányfővel és Rumen Radev államfővel, akikkel egyebek között biztonsági kérdésekről és a jövő héten esedékes NATO-csúcstalálkozóról egyeztet.

„Ukrajna védelmi támogatása, euroatlanti integrációja, a NATO-csúcstalálkozó, biztosági garanciák és az ukrán békeformula” – sorolta szófiai látogatásának témáit az ukrán elnök Telegram-oldalán.

Az észak-atlanti szövetség július 11-12. között Litvániában tartja csúcstalálkozóját.

Ukrajna korábban arra kérte a NATO-t, hogy a vilniusi csúcstalálkozón deklarálja, hogy Kijev a háború befejezése után csatlakozhat a szövetséghez, valamint határozzon meg menetrendet a tagság eléréséhez.

Kudarcra van ítélve az ukrán ellentámadás

Sötét képet fest az ukrán ellentámadásról Jean-Bernard Pinatel, a nyugalmazott francia tábornok szerint ugyanis jelenleg minden szempontból Oroszország van előnyösebb helyzetben - írja a Mandiner.

Egyáltalán nem hiszek az ukrán ellentámadás sikerében. Az oroszok földön és levegőben is erősebbek" - hangoztatja Pinatel. A tábornok azt is elmondta, hogy a felszerelésben és a személyi állományban elszenvedett veszteségek aránya 5:1 Oroszország javára, és hozzátette: a kijevi rezsimet súlyosan hátráltatja a humán erőforrás hiánya.

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A szakember szerint Ukrajna legnagyobb hátránya nem a katonai felszerelést illeti – bár hangsúlyozza, hogy a Nyugat nem mindig a legjobb minőségű felszereléssel látja el Kijevet –, hanem az emberállomány.

A Kreml nem követi Prigozsint

Hiába érkeztek erről szóló hírek, Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml nem követi Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér mozgását. Megerősítette viszont, hogy Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök valóban találkozni fognak Wagner-ügyben, de még nincs kitűzve konkrét dátum.

Putyin és Lukasenko erről fognak tárgyalni

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök nemrég bejelentette, hogy tárgyalni fog Vlagyimir Putyinnal a Wagner-csoport ügyében. A két elnök a közeljövőben fog találkozni és a lázadó bérgyilkos csoport jövőjéről fognak dönteni. Lukasenko kijelentette, hogy egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy a Wagner-zsoldosok most Fehéroroszországban vannak. Amennyiben be kell őket vetni, nem fognak habozni.

Oroszország Szumi megyét támadja

Az orosz erők hét községet lőttek le Szumi megyében július 5-én – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Telegramon. 279 robbanást rögzítettek.

Felszólították Ukrajnát és Oroszországot, de hiába

A Human Rights Watch ma közzétett jelentésében felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy hagyjanak fel a kazettás bombák használatával, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson ilyen fegyvereket.

Több mint 120 ország írta alá azt a szerződést, amely tiltja a nagy távolságokra szétszóródni képes "bombatöltetekkel" ellátott lőszerek használatát.

Ukrajna, Oroszország és az USA azon országok közé tartozik, amelyek nem írták alá a szerződést.

Az USA szerette volna Ukrajnának szállítani a fegyvereket, mivel úgy vélte, hogy azok hasznosnak bizonyulhatnak az Oroszország elleni jelenlegi ellentámadásban, de a lépést a kongresszus nem hagyta jóvá.

Zelenszkij az ellentámadásról beszélt

A lassú fegyverszállítások Ukrajnának késleltették Kijev tervezett ellentámadását, lehetővé téve Oroszország számára, hogy megerősítse védelmét a megszállt területeken - mondta Zelenszkij egy szerdán sugárzott tévéinterjúban.

Egy halottja, 41 sebesültje van az ukrán csapásnak

Oroszország azt közölte, hogy egy ember meghalt, további 41-en pedig megsebesültek, köztük két gyerek az orosz erők által megszállt kelet-ukrajnai Makijivka városában, amit ukrán tüzérségi csapás ért. Öt üzemanyagtartály kigyulladt, a szomszédos falu részben áram nélkül maradt.

ENSZ: az ukrán gabonára és az orosz műtrágyára is szükség van

Az ENSZ "minden erőfeszítést megtesz" annak érdekében, hogy a fekete-tengeri gabonamegállapodást és az orosz műtrágyák és más termékek globális piacra jutását elősegítő szándéknyilatkozatot meghosszabbítsák – mondta Rebeca Grynspan, az ENSZ kereskedelmi vezetője. "Mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy továbbra is csökkentsük az árakat, és stabil élelmiszer- és műtrágyapiacokat kell teremtenünk a világon" – mondta Grynspan újságíróknak Genfben.

Bahmut közelében dúlnak a harcok

Az orosz médiacsatornák jelentései szerint az orosz csapatok sikeresen visszaverték az ukrán erőket Bahmut városa körül. A város eddig a háború egyik legvitatottabb területe volt, a régióból származó információk gyakran ellentmondásosnak és nehezen ellenőrizhetőnek bizonyultak a háború során.

Ukrán katona egy lövészárokban a frontvonalnál, a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. július 4-én
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP/

Számos orosz jelentés most azt sugallja, hogy erőik visszavonulás nélkül szálltak szembe három ukrán hadseregcsoporttal. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta azt az ukrán állítást, hogy erőik "részsikert" értek el a város délnyugati részén fekvő Kliscsijivka faluban, ahonnét kénytelenek voltak kivonulni az oroszok.

Meghalt a kijevi bíróságon bombát robbantó férfi

Robbanás történt szerdán a kijevi Sevcsenkivszkij bíróság épületében, amelyet "rendkívüli" eseménynek minősítettek a hatóságok. Több rendőr is megsebesült.
Az ukrán belügyminiszter beszámolója szerint a robbantó meghalt. Lehetséges, hogy véletlenül hozta működésbe a robbanószerkezetet.

Műholddal is vizsgálják a zaporizzsjai atomerőművet

A Sky News áttekintette a zaporizzsjai atomerőműről készített műholdfelvételeket, miközben találgatások zajlanak, hogy robbanóanyagot helyeztek-e el a reaktorépületek tetejére. A Planet Labs által készített nagyfelbontású képeken csak nagy tárgyak lennének láthatóak, így hitelt érdemlően sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állításait, aki szerint "robbanóanyagnak látszó eszközök" vannak a harmadik és a negyedik reaktorblokk tetején. 

Nagyobb hozzáférését kér a NAÜ

Az ENSZ nukleáris felügyelő testülete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte, hogy az elmúlt napokban "aknákra vagy robbanóanyagokra utaló látható jelek nélkül" ellenőrizték a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavát és a terület egyes részeit.

A NAÜ most hozzáférést akar a harmadik és negyedik reaktorblokk tetejéhez, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetése szerint robbanószerkezetek lehetnek. Ugyanígy a turbinacsarnokok egyes részeihez és az üzem hűtőrendszeréhez is hozzáférést kértek a szakértők.

Mivel a katonai feszültség fokozódik a régióban, ahol az atomerőmű található, szakértőinknek képesnek kell lenniük arra, hogy ellenőrizzék a tényeket a helyszínen

- közölte a NAÜ.

Az erőművet megszállva tartó Oroszország egyelőre nem reagált a kérésekre. A NAÜ munkatársai legutóbb múlt pénteken hajtottak végre ellenőrzést az üzemben, de azóta nincs személyzet a helyszínen. Nem tudni, mikor léphetnek be újra a létesítménybe.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 7332 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4019 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Rakétacsapás érte Lviv városát

Orosz rakéta talált el egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lviv városában, legalább három ember meghalt és nyolc megsebesült, egyikük állapota súlyos – közölte a polgármester. Andrij Szadovij elmondta, hogy az éjszakai támadást követően egyre nő a sebesültek száma. Két embert már kihúztak a romok alól, de attól tartanak, hogy még többen rekedhettek a négyemeletes ház maradványai alatt. A városvezető szerint több mint 50 lakás megsérült vagy megsemmisült.

Tűzoltók és rendőrök a helyszínen, miután orosz rakétatalálat ért egy lakóházat a nyugat-ukrajnai Lvivben 2023. július 6-án
Fotó: Mikola Tisz / Forrás: MTI/EPA

Makszim Kozickij regionális vezető elmondta, hogy egy "kritikus infrastrukturális létesítményt" is találat ért a városban, de részleteket nem közölt - írja a BBC.

Az orosz hadsereg nem kommentálta a támadást.

Lviv mindössze 75 kilométerre van az ukrán-lengyel határtól és nagyjából 800 kilométerre az ukrán-orosz frontvonalaktól.

A Fehér Ház és a NAÜ is figyel

Oroszország és Ukrajna egymást vádolják azzal, hogy támadást terveznek a zaporizzsjai atomerőmű ellen.

A Fehér Ház továbbra is figyelemmel kíséri az erőmű állapotát. Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy láttak-e terrorcselekmény előkészítésére utaló jeleket.

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete,a  Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) azt közölte, hogy a Zaporizzsjánál dolgozó szakértői eddig nem észlelték aknák vagy robbanóanyagok jeleit az erőműben, de elismerték, hogy nincs bejárásuk az erőmű teljes területére.

A dél-ukrajnai, orosz irányítású zaporizzzsjai atomerőmű kiégett nukleáris fűtőelem-tárolójának képe 2023. március 29-én
Fotó: AFP

Nincs elegendő menedékhely

Az ukrán elnök, miután jelentést hallgatott meg a különböző régiókban és városokban található menedékhelyek helyzetéről, azt mondta, hogy még mindig jelentős hiány van a azokból és légoltalmi helyekből. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az állam nem tolerálja az ilyen tétlenséget, amit a helyi vezetők felelősségének tart, mert elmondása szerint az önkormányzatok rendelkeznek a menedékek kialakításához szükséges forrásokkal.

Arról, hogy milyen retorziók érnék a regionális és önkormányzati vezetőket, nem beszélt.

Ukrán elnök: minden a partnereinken múlik

"Pontosan egy hét van hátra a vilniusi NATO-csúcsig. Ez egy hetet jelent közös európai biztonságunk kulcsfontosságú pillanatáig. Partnereinkkel minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy közös biztonságunk érvényesüljön Vilniusban. Minden a partnereinken múlik" - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában