Francia kapcsolat

2023.07.17. 13:34

Donáth: a Momentum olimpiai kampányának köszönhető, hogy nem ment még csődbe az ország

A Momentum korábbi elnöke szerint azért nincs még csődben a magyar állam, mert megfúrták az olimpiai pályázatot. A politikus megjegyezte: ezért hisz abban, hogy van értelme küzdeniük Magyarország jövőjéért. Mivel azonban 2017-ben még nem lehetett előre látni sem a koronavírus-világjárványt, sem az orosz–ukrán háborút, feltételezhetően más motiváció állt az olimpiai álom megfúrása mögött.

MW

Donáth Anna beszédet mond a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű rendezvényen 2023. március 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

„A Momentum NOlimpia-kampányának köszönhető, hogy nem ment még csődbe idén a magyar állam. Ez nem túlzás, és nem is dicsekvés. Hanem tény. A 2017-es NOlimpia kampány nemzetmentőnek bizonyult” – vélekedett hétfői Facebook-bejegyzésében Donáth Anna, a Momentum politikusa.

Ismert tény, hogy korábban még a baloldali kormányok is szerettek volna hazai rendezésű olimpiát, sőt a baloldali pártok még az Orbán-kormány idején is támogatták ezt a kezdeményezést, azonban a Momentum 2017-es NOlimpia népszavazási kezdeményezésével intenzív sportellenes, a hazai olimpia rendezését támadó kampányba kezdett  – emlékeztet a Magyar Nemzet. 

Ehhez csatlakozott az összes baloldali párt és politikus, holott azelőtt pár hónappal még teljes mellszélességgel kiálltak a magyar rendezésű olimpia mellett.

A 2024-es nyári olimpia rendezésére Budapest mellett azonban Párizs is pályázott. 

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a mozgalom akkori arca, alapítója, mára már bukott elnöke, Fekete-Győr András élt, tanult és dolgozott Franciaországban. A NOlimpia kampány után megalakult Momentum nyilvánosan is kiváló kapcsolatokat ápolt Emmanuel Macron francia elnök pártjával, az En Marche-sal szorosan együttműködtek már 2017-ben is. 

Ez azért is figyelemreméltó, mert a budapesti olimpia megtorpedózása után Párizs kapta meg a 2024-es olimpia rendezésének jogát. 

További figyelemreméltó körülmény, hogy a budapesti olimpiai álom megakadályozását követően a Momentum politikusai már Brigitte Macronnal, a francia elnök feleségével mosolyogtak egy közös képen. A párt vezetőit a sikeres NOlimpia kampány után feltételezhetően jutalmul, érdemeik elismeréseként meghívták Párizsba Emmanuel Macron pártjának, az En Marche-nak a székházavatójára. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában