Döntöttek

2023.07.10. 22:05

Törökország támogatja a svéd NATO-csatlakozást

Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezett, hogy haladéktalanul továbbítja a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn esti sajtótájékoztatóján.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdõdõ NATO-csúcstalálkozót megelőzõ megbeszélésük elõtt Vilniusban 2023. július 10-én

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Fotó: Henrik Montgomery

Erdogan elnök beleegyezett a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv lehető leghamarabbi továbbításába a török parlamentnek és abba, hogy szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében - közölte Stoltenberg a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután Erdogannal és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt.

Svédország NATO-csatlakozása történelmi lépés, amely minden NATO-tagország biztonságának javára válik ezekben a kritikus időkben 

- hangsúlyozta Stoltenberg. "Ez mindannyiunkat erősebbé és biztonságosabbá fog tenni" - tette hozzá.

Ulf Kristersson hangsúlyozta, hogy Svédország nagy lépést tett a NATO-tagság felé.

"Nagyon jó érzés, hosszú ideje ez volt a célom és úgy hiszem, nagyszerű választ kaptunk ma és nagy lépést tettünk a tagság felé" - húzta alá a svéd kormányfő.

A nap folyamán Erdogan még egy váratlan követelést fogalmazott meg, miszerint országa akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió újrakezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat.

"Egyengessétek először Törökország útját az Európai Unióba, aztán egyengetni fogjuk Svédország útját, mint azt Finnország esetében tettük" - mondta Erdogan.

Vilniusban a török elnöknek azonban nemcsak Stoltenberggel és Kristerssonnal volt alkalma találkozni, hanem Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is, aki közölte, hogy megvitatták, miként lehet új lendületet vinni a kapcsolatokba Törökországgal.

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már áprilisban megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában