Ukrán válság

2023.08.12. 07:00

Támadás érte a Kercsi-szorost

535. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Füst száll fel a Kercsi hídról

Forrás: Twitter

Ekkor találkozik Erdogan és Putyin

Augusztus végén, szeptember elején találkozhat Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin – adta hírül az orosz Interfax hírügynökség európai sajtóértesülésekre hivatkozva. A jelentés szerint a török elnök abban bízik, hogy orosz hivatali partnere Törökországba utazik, azonban ha ez nem valósul meg, akkor Erdogan látogathat Moszkvába.

 

Az egyeztetés középpontjában a fekete-tengeri gabonamegállapodás újratárgyalása lesz, melyből Oroszország még július 18-án lépett ki.

 

Lezuhant egy orosz vadászrepülő Kalinyingrádban

Lezuhant egy Szu-30-as vadászrepülőgép szombaton egy gyakorlórepülés közben Kalinyingrád orosz exklávéjában, a fedélzeten tartózkodó két pilóta életét vesztette – közölte a Reuters a RIA orosz hírügynökségre és a védelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

„A Szu-30-as repülőgép egy elhagyatott területen zuhant le. A gyakorlórepülést lőszer nélkül hajtották végre. A repülőgép legénysége meghalt” – áll a minisztérium közleményében. A közlemény szerint, a balesetet nagy valószínűséggel műszaki hiba okozta. A védelmi minisztérium az ügyben más információt nem tett közzé.

 

Kalinyingrád egy orosz exklávé, amely Lengyelország és Litvánia – mindkét NATO-tag – között található a Balti-tengeren.

 

Legutobb tavaly október végén zuhant le gyakorlás közben egy SZU-30-as vadászgép. A katonai repülőgép a szibériai Irkutszk városában zuhant lakóépületekre, a két pilóta életét vesztette. A gép akkor egy kétszintes házra zuhant. Az Aerotech.hu cikke szerint, az orosz Szuhoj a Szu-30 Flanker kétüléses vadászbombázót annak a Szu-27-es elfogó vadászgépnek az alapjain fejlesztette ki, melynek prototípusa 1977-ben emelkedett első alkalommal a levegőbe az amerikai F-15 Eagle harci gépre adott szovjet válaszként. A Szu-30-as igazi többfunkciós vadászbombázó, mely légi és földi célpontok ellen egyaránt alkalmazható – emlékeztet a vg.hu.

Fényes nappal támadták meg a Krími hidat

A másfél éve dúló háborúban először támadta fényes nappal Ukrajna a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő Krími hídat – számolt be mások mellett a Telegraph brit napilap. Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetőjének Telegram-bejegyzése szerint az orosz légvédelem két ukrán rakétát is megsemmisített a Kercsi-szoros felett, a Kercsi hidat nem érte sérülés – írja a Magyar Nemzet.

A Krím félszigetet a Kercsi-szoros felett Oroszországgal összekötő hidat, illetve egyéb krími célpontokat támadták rakétákkal szombaton az ukrán erők az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint.

A tárca szerint nem sebesült meg senki, és a csapások anyagi károkat sem okoztak. Az ukrán erők Sz-200-as rakétákkal támadták a hidat, amelyet emiatt átmenetileg le kellett zárni.

A Twitteren terjedő számtalan felvétel azonban másról tanúskodik, habár hitelességüket egyelőre egyik fél sem erősítette meg. 

A krími hatóságok jelentése szerint azonban a Krími híd nem sérült meg. A közösségi médiában megjelent felvételeken a híd közelében füst látható, a hatóságok szerint ezt egy speciális füstszűrő okozza.

 Az orosz külügyminisztérium közölte: meg fogják torolni a krími híd elleni "terrortámadást". 

 

Semmivel nem lehet igazolni egy ilyen barbár cselekedetet, (Moszkva) választ fog adni rá 

 

- írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegramon.

A Kercsi-szoros felett átívelő, 19 kilométer hosszú hidat már korábban is támadták az ukránok. Ukrajna ezt szinte soha nem ismeri el nyilvánosan, csak annyit közöl, hogy az ellentámadáshoz elengedhetetlen az orosz katonai infrastruktúra megsemmisítése.

 

A krími híd tavaly októberben súlyosan megrongálódott, amikor felrobbant egy áthaladó teherautó. A robbanásban három ember meghalt. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később vállalta a felelősséget a szabotázsakcióért.

 

Az orosz védelmi minisztérium szombaton kora reggel azt közölte, hogy meghiúsított egy támadási kísérletet, amelyet 20 ukrán, pilóta nélküli repülő hajtott végre a Krím félszigeten lévő célpontok ellen. Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg. A támadásnak nem voltak áldozatai, és nem okozott károkat sem - állította az orosz tárca.

Guy Verhofstadt fegyvereket követel Ukrajnának

Küldjétek a Taurus rakétákat! Küldjétek az ATACMS-okat! Adjatok az ukránoknak F–16-osokat! 

szúrta ki a Magyar Nemzet a korrupciós botrányba belebukott belga liberális politikusnak az X nevű portálon (korábban Twitter) közzétett követelőzését. 

Önfeledten buliznak a fiatalok Ukrajnában a háború közepén

Futótűzként terjednek a közösségi médiában azok a videók, amelyek tanúsága szerint az ukrán fiatalok önfeledten buliznak, miközben az országban véres háború dúl – írja a Magyar Nemzet. A cikk megjegyzi, hogy az amerikaiakat megosztja az Ukrajnának adott bőkezű támogatás.

Legalább az amerikaiak állják a számlát 

– kommentálta szarkasztikusan a bulis videókat az egyik felhasználó. 

A teljes cikket itt lehet elolvasni. 

Rakétatámadás érte Krivij Riht

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih védelmi tanácsának vezetője megerősítette, hogy ma reggel robbanások voltak a városban. Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója szerint a robbanások valószínűleg rakétatámadásra utalnak.

Az orosz légvédelem megsemmisített 20 ukrán, krími célpontokat támadó drónt

Az orosz védelmi minisztérium szombaton kora reggel közölte, hogy meghiúsított egy támadási kísérletet, amelyet 20 ukrán, pilóta nélküli repülő hajtott végre a Krím félszigeten lévő célpontok ellen.

A tárca a Telegram-alkalmazáson azt írta: 

Tegnap este (péntekről szombatra virradó éjszaka) meghiúsult a kijevi rezsim húsz drónnal a Krím félsziget területén lévő célpontok ellen végrehajtott terrortámadási kísérlete.

Tizennégy ukrán drónt légvédelmi rendszerekkel, hatot pedig elektronikus hadviselési eszközökkel semmisítettek meg – tették hozzá.

A támadásnak nem voltak áldozatai, és nem okozott károkat sem – állította a védelmi tárca.

Fehér Ház: időbe telik, amíg az ígért F16-osok ukrán kézbe kerülhetnek

Eltart egy ideig, amíg Ukrajna megkapja a megígért amerikai F16-os vadászgépeket – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen pénteken.

John Kirby megerősítette Joe Biden májusban közölt szándékát, az ukrán légierő F16-os vadászrepülőkkel való támogatását, de azt is megjegyezte, hogy az ukrán pilótákat előbb ki kell képezni és meg kell teremteni a gépek fenntartásához szükséges feltételeket.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője elmondta azt is, hogy az ukrán pilóták kiképzéséről folyamatosan egyeztetnek az európai partnerekkel, így dán és holland szakemberekkel dolgoznak a tananyag összeállításán. Megjegyezte azt is, hogy a képzésben részt vevő ukrán pilótáknak szükségük van bizonyos alapszintű nyelvtudás elsajátítására is, mert az amerikai vadászgépek kezelési nyelve az angol.
Egy több lépésből álló folyamatról van szó – tette hozzá John Kirby.

Oroszország 575 ukrán katona haláláról adott ki jelentést

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy erői 575 ukrán katonát öltek meg pénteken országszerte. A független forrásból nem igazolt jelentés területi bontás szerint is közli az áldozatok számát: 180-an haltak meg Donyecknél, 165-en Kupjanszknál, 115-en Krasznolimanszkijnál, 60-an Zaporizzsja térségében, 35-en a dél-donyecki területen, 20-an pedig Herszonnál haltak meg az orosz jelentés szerint.

Ukrajna napi jelentésében nem számolt be veszteségről – bár ezek a frissítések ritkán tartalmazzák az áldozatok valódi számát – írja az Origo.

Kupjanszkban megkezdődött a tömeges evakuálás

63 embert, köztük kilenc gyereket evakuáltak Harkov megye Kupjanszk régiójából, mivel megkezdődik a tömeges evakuálás. A régió kormányzója, Oleg Szinegubov megerősítette, hogy az emberek első csoportja elhagyta a körzetet, miközben a frontvonaltól számított 10 kilométeres körzetben a gyerekek kötelező evakuálását fontolgatják.

Összesen körülbelül 12 000 embert evakuálhatnak, Harkov frontvonaltól távolabb eső részei pedig ideiglenesen 3500 embernek adnak otthont,

 "de ez a szám gyorsan 16 000-re növelhető" – közölte a kormányzó. 

Hollandia segít Ukrajnának

Az ukrán Állami Határőrszolgálat augusztus 11-én bejelentette, hogy Hollandia hat mobil orvosi komplexumot adományozott az országnak – írja az Origo.

Újabb dróntámadástól tartanak Moszkvában

Az orosz fővárosban drónelhárító fegyverekkel szerelték fel a rendőröket, mert újabb a szakértők egy újabb dróntámadásra számítanak. 

Magyarország segít a menekülteknek

Magyarország területére 2023. augusztus 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 8488 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 10235 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában