Határvédelem

2023.09.19. 16:57

Rétvári Bence: a migrációs hullám továbbra sem csitul (videó)

A migrációs hullám továbbra sem csitul, idén már 125 ezer bejutási kísérletet hiúsítottak meg a déli határon a magyar határőrök és határvadászok – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, a Szerbiába induló rendőri kontingens búcsúztatóján.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a Szerbiába induló újabb magyar rendőri kontingens búcsúztatásán a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2023. szeptember 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Rétvári Bence rámutatott arra, hogy ez a szám felülmúlja a 2021. évi adatot, amikor egész évben 122 ezren érkeztek, most pedig már "szeptember derekára túl vagyunk a 125 ezres számon".

Az államtitkár közlése szerint tavaly "kimagaslóan sokan", 271 ezren próbáltak bejutni. Az idén a napi átlag 485 határátlépési kísérletet jelent, amit sikerült "megakadályoznunk" – mondta, hozzátéve, hogy az erőszakos cselekmények száma elérte a 168-at Magyarország déli határánál.

A politikus szólt arról, hogy nemrégiben meglátogatott egy szerbiai befogadóközpontot is, ahol eddig kétmillió migráns fordult meg. 

Elborzasztóan magas szám: egy darab szerbiai tábor több illegális migránst fogadott az elmúlt években, mint Budapest teljes lakossága

– fogalmazott.

RÉTVÁRI Bence
Idén már 125 ezer bejutási kísérletet hiúsítottak meg a déli határon a magyar határőrök és határvadászok – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, a Szerbiába induló rendőri kontingens búcsúztatóján 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Rétvári Bence azt mondta, hogy 

magyar segítség nélkül Ausztriában és Szlovákiában lényegesen nagyobb lenne a migrációs nyomás. Az államtitkár tolmácsolta a szerb hatóságok köszönetét is a magyar rendőrök segítsége miatt. 

Fontos tanulságnak nevezte azt, hogy a hatóságok által jobban őrzött területekről az illegális migránsok és a csempészek más útvonalakra kényszerülnek, ami bizonyíték arra, hogy működik a határvédelem.

Hasonló migránstáborokat szeretne az Európai Unió nálunk is létre hozni.(...) Ami azt jelenti, hogy az összes Európába érkező migráns 28,3 százalékának különböző igényét, menedékkérelmi eljárását itt kellene lefolytatni a déli határnál, a magyar rendőrök, magyar tisztségviselők munkájával, ami számunkra elfogadhatatlan

– mondta az államtitkár.

Rétvári Bence végezetül megköszönte a most egy hónapra Szerbiába induló kontingens munkáját. 

Az, hogy Európa egyik legbiztonságosabb országa Magyarország, Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa Budapest, az az Önök munkájának az érdeme

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy 

e misszióval a Szerbiába induló rendőrök a magyar emberek biztonságát is védik.

Felfegyverkezett, agresszív migránsbandák érkeznek 

A Magyar Nemzet írt róla, hogy az utóbbi napokban jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határzárnál. A kormany.hu felvételein is látható, hogy az egyebek mellett késekkel, csúzlikkal, gázspary-vel és más fegyverekkel ellátott migránsok bandákba verődve igyekeznek belépni az ország területére . 

A képek tanúsága szerint az agresszív csoportok fenyegetőleg, a támadóeszközeiket is bevetve nyomulnak előre, komolyabb kihívások elé állítva a határvadász egységeket. Jól szervezett akcióról van szó, ami abból is látható, hogy a létrákkal, csapszegvágókkal, valamint hegesztőtrafókkal is felszerelt illegális bevándorlók a határkerítés különböző pontjain egyszerre, a hatóságok figyelmét is megosztva kísérlik meg az átkelést.

Folytatás a Magyar Nemzet oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában