Külügyi Tanács

2023.11.27. 08:07

A brüsszeli döntések oda vezettek, hogy az európai versenyképesség mélypontra került

Az elmúlt évek elhibázott brüsszeli döntései oda vezettek, hogy az európai versenyképesség mélypontra került. Immáron csak harmadik helyen állunk a világgazdasági teljesítményhez való hozzájárulás tekintetében, ráadásul az elmúlt évtizedek legrosszabb értékével – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn, az uniós Külügyi Tanács ülése előtt.

MW

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Azt írta: 

közben a földgázért négyszer annyit kell fizetni Európában, mint Észak-Amerikában, a villanyáram ára pedig triplája a kínainak.

Közölte: miközben az európai növekedésnek sokáig biztos alapját adó kelet-nyugati együttműködést szálanként vágják el, immár a tizenkettedik szankciós csomagról vitáznak úgy, hogy az eddigi tizenegy hatásairól továbbra sem készült semmifajta őszinte elemzés.

Ma Brüsszelben, a Külügyi Tanács ülésén újra egymásnak feszülünk: mi az európai versenyképesség javulását szeretnénk, s nagymértékben ehhez hozzá is járulunk, hiszen idén is számos olyan beruházásért folytatott versenyt nyertünk meg, ahol az alternatíva egy-egy EU-n kívüli helyszín lett volna

– fogalmazott Szijjártó Péter.   

Az idei évi magyar beruházási rekord az európai gazdaságot is erősíti, érdemes lenne tehát európai szinten is alkalmazni az alapvetését: a kelet-nyugati gazdasági együttműködést nem veszélyként, hanem egy nagy lehetőségként kell felfogni – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában