Közszolgálati média

2023.12.28. 21:36

„Törvénysértő a PAP hírügynökség ellen indított felszámolási eljárás”

Törvénysértő a lengyel állami hírügynökség ellen indított felszámolási eljárás, mert nem igaz, hogy a PAP hírügynökséget az államfő által megvétózott költségvetési forrásokból finanszírozták volna – jelentette ki csütörtökön Piotr Glinski előző lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter, írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Glinski, a korábbi fő kormányerő, a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa arra utalt az X közösségi felületen, hogy szerdán Bartlomiej Sienkiewicz új kulturális és örökségvédelmi miniszter felszámolási eljárást indított a közszolgálati média, ezen belül a PAP hírügynökség ellen.

A felszámolást – emlékeztetett Glinski – Sienkiewicz azzal indokolta, hogy Andrzej Duda elnök szombaton bejelentett vétójával felfüggesztette a közmédia finanszírozását. Úgy ítélte meg: hivatali utóda a döntésével „nemcsak törvényt sértett, hanem a jelek szerint nem is tud arról”, hogy a PAP hírügynökséget nem azokból az állami költségvetési pénzekből finanszírozzák, amelyekre az államfői vétó vonatkozik.

Rámutatott: a PAP hírügynökség kilencven százalékban önfenntartó, emellett a kulturális tárca költségvetéséből kap pénzügyi eszközöket.

Andrzej Duda elnök szombaton jelentette be: nem írhatja alá a parlament által már megszavazott, egyebek mellett a közszolgálati televízió és rádió számára 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó kiegészítő költségvetési törvényt, mivel a közmédia jelenleg zajló átalakítása során „kirívóan megsértették az alkotmányt”.

A PiS képviselői csütörtök reggel véget vetettek azoknak a rotációs ügyeleteknek, amelyeket a PAP székházában múlt hét óta tartottak – közölte a Radio Wnet csatornával Przemyslaw Czarnek volt oktatásügyi miniszter, a PiS politikusa. Mint mondta, a képviselők aznap találkoztak Marek Blonskival, a Sienkiewicz által kinevezett új hírügynökségi vezetővel.

Blonski maga is arról biztosította a képviselőket, hogy a PAP-nak semmilyen pénzügyi problémája nincs – számolt be Czarnek, aki szintén törvénysértőnek nevezte Sienkiewicz intézkedését.

Közölte azt is: Wojciech Surmacz, a PAP eddigi vezérigazgatója továbbra is a hírügynökség székházában tartózkodik.

Marek Blonski szerda este közzétett közleményében tudatta: a felszámolási eljárásról szóló miniszteri döntés értelmében ő az illetékes a PAP elleni eljárásban. A felszámolás nem jelenti a hírügynökség tevékenységének végét, csak „működésének jogi formáját változtatja meg” – húzta alá Blonski.

Sienkiewicz szerdai bejelentése szerint a felszámolási eljárás elindítása lehetővé teszi a közmédia „szükséges átalakítását”, egyúttal elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának, melyre a pénzhiány miatt kerülne sor. Hangsúlyozta, hogy az eljárás bármikor felfüggeszthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában